EVO GDE U SRBIJU PRVO STIŽE NEVREME! Posle paklene vrućine, slede nam pljuskovi i grmljavina!

Autor:

Vesti

16.07.2024

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I temperature počinju da padaju!

EVO GDE U SRBIJU PRVO STIŽE NEVREME! Posle paklene vrućine, slede nam pljuskovi i grmljavina!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Vremenska prognoza

Toplotni talas u Srbiji se nastavlja, a u Smederevskoj Palanci temperatura je već u podne dostigla 38°C. Današnji maksimalni nivo će dostići 41°C, uz sunčano vreme. Posle podne i pred kraj dana, na zapadu i jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Tropski toplotni talas će se nastaviti tokom sedmice, ali će temperature biti u blagom padu. U sredu će maksimalne temperature biti od 35 do 39°C, u četvrtak i petak od 33 do 37°C, a za vikend od 32 do 36°C.

U sredu popodne i pred kraj dana, kao i u četvrtak i petak, očekuje se jači razvoj oblačnosti uz lokalne pljuskove sa grmljavinom u većem delu Srbije. Posebno u predelima zapadne i jugozapadne Srbije, može se očekivati pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. U subotu ujutro na severu Srbije, posebno u Vojvodini, kao i tokom subote popodne i nedelje popodne u južnim i jugozapadnim predelima, očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima.

Nažalost, u predelima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, postojaće i opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima u kratkom vremenskom intervalu može da padne i veća količina padavina. Ovo je uobičajena situacija, da u vreme vrelih dana unutar vazdušne mase dođe do formiranja jakih konvektivnih oblaka, uz pljuskove sa grmljavinom ili oluje. Ovi grmljavinski procesi mogu nastati i dolaskom svežijeg vazduha iznad pregrejane podloge, pa se topla vazdušna masa uzdiže i savija u obliku klina.

S obzirom na to da se u narednom periodu na pojedinim lokacijama očekuju grmljavinske oluje i nepogode, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa vremenom. Redovno pratite vremensku prognozu i pridržavajte se saveta stručnjaka kako biste izbegli potencijalne opasnosti povezane sa ekstremnim vremenskim uslovima. U slučaju oluja, potražite sklonište u zatvorenom prostoru, izbegavajte boravak na otvorenom i osigurajte sve pokretne predmete koji bi mogli biti nošeni vetrom, piše Telegraf.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading