"RIO TINTO" POZDRAVIO DONOŠENJE UREDBE VLADE SRBIJE: Projekat "JADAR" će morati da ispuni stroge standarde životne sredine!

Autor:

Vesti

16.07.2024

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projekat ima potencijal da postane resurs litijuma i borata svetskog ranga.

"RIO TINTO" POZDRAVIO DONOŠENJE UREDBE VLADE SRBIJE: Projekat "JADAR" će morati da ispuni stroge standarde životne sredine!

Foto: Rio Tinto

Rio Tinto

Rio Tinto pozdravlja donošenje Uredbe Vlade Srbije o primeni uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

Projekat „Jadar“ će morati da ispuni stroge standarde životne sredine u skladu sa propisima Srbije i Evropske unije, što uključuje i nastavak razvoja projekta u pravnom smislu, dalji rad na izradi Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, javni uvid i ishodovanje neophodnih dozvola i odobrenja i pre same realizacije projekta.

Verujemo da Projekat „Jadar“ ima potencijal da postane resurs litijuma i borata svetskog ranga i nastavićemo da podržavamo dijalog zasnovan na činjenicama sa svim zainteresovanim stranama o prednostima projekta.

Projekat „Jadar“ može da podstakne razvoj šireg lanca vrednosti za proizvodnju električnih vozila, kreirajući hiljade novih, visoko plaćenih i visoko kvalifikovanih radnih mesta u Srbiji za generacije koje dolaze, uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine.

Podsećamo, prethodna dva vikenda zabeleženi su istorijski rekordi u broju letova u jednom danu u vazdušnom prostoru u kome Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo pruža usluge.

U subotu, 13. jula 2024. godine u vazdušnom prostoru iznad Srbije i iznad Crne Gore SMATSA je opslužila 4095 letova što predstavlja najveći broj letova u jednom danu od kada se usluge kontrole letenja pružaju na ovim prostorima. 

Oblasna kontrola letenja Beograd je u prethodne 2 nedelje u prvih deset oblasnih kontrola u Evropi po broju operacija i kontroliše najveći broj vazduhoplova na Balkanu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Sale

16.07.2024 16:40

Usvajanje Uredbe pokazuje da je Vlada posvećena razvoju i napretku Srbije. Litijum je resurs budućnosti i mi ga moramo iskoristiti.

Nemanja

16.07.2024 16:41

Kritičari Rio Tinta zaboravljaju da su oni sami doveli ovu kompaniju u Srbiju. Sada pokušavaju da zaustave razvoj jer više nemaju koristi od toga.

Dragana

16.07.2024 16:42

Srbija je pokazala da može da donosi odluke u najboljem interesu svojih građana. Litijum i Rio Tinto su ključ za naš ekonomski razvoj.

Uroš

16.07.2024 16:42

Vlada je uradila pravu stvar usvajanjem Uredbe. Litijum je velika šansa za Srbiju da unapredi svoju ekonomiju i stvori bolje uslove za sve građane.