I UJED OBADA MOŽE BITI KOBAN! AKO OSETITE UBOD, ODMAH KOD LEKARA: Evo šta da radite ukoliko imate ove simptome! (VIDEO)

Autor:

Vesti

16.07.2024

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mislili ste da su stršljenovi najopasniji?

I UJED OBADA MOŽE BITI KOBAN! AKO OSETITE UBOD, ODMAH KOD LEKARA: Evo šta da radite ukoliko imate ove simptome! (VIDEO)

Foto: Wikimedia/Darkone

Ujed obada i njegove posledice

U većini slučajeva, ujedi obada, iako bolni, neće biti opasni po ljude. Međutim, mogu izazvati alergijsku reakciju ili preneti opasnu bakterijsku infekciju pod nazivom tularemija, koja napada pluća, kožu i oči, a leči se jakim antibioticima.

Kako izgleda ujed obada?

Odrasli obadi najčešće napadaju tamne pokretne objekte jer ih identifikuju kao izvore hrane. Ujed obično izgleda kao crveno ispupčenje na koži, uz male tragove krvi. U većini slučajeva, ujed će proći posle par dana.

 


Komplikacije ujeda obada

U retkim slučajevima, obadi izazivaju alergijsku reakciju, koja može uzrokovati crvenilo kože, svrab, otok i koprivnjaču. Simptomi ozbiljnog (anafilaktičkog) šoka uključuju oticanje jezika, grla i usana, probleme s disanjem, nesvesticu, vrtoglavicu, bol u stomaku, povraćanje i proliv.

Simptomi infekcije

Posle ujeda obada moguće je dobiti infekciju, obično kada češete mesto ujeda i ne održavate ga čistim. Simptomi infekcije uključuju groznicu, otok, plikove oko ujeda, umor i gnoj iz ujeda.

Simptomi tularemije

Simptomi tularemije obično se pojavljuju tri do pet dana nakon ujeda i uključuju znojenje, groznicu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, kratk dah i gubitak težine.

Šta raditi posle ujeda obada?

Mesto ujeda treba oprati vodom i sapunom. Savetuje se i stavljanje kockica leda umotanih u krpu na mesto ujeda i držanje barem 20 minuta. Posledice obično brzo prolaze.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading