OGLASIO SE RHMZ: Da li nas čeka pad temperature?

Autor:

Vesti

16.07.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U celoj Srbiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

OGLASIO SE RHMZ: Da li nas čeka pad temperature?

Foto: shutterstock

U Srbiji će danas biti najtoplije sa maksimalnim temperaturama od 36 do 41 stepen Celzijusa, a sutra se očekuju temperature od 35 do 39 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Do kraja sedmice očekuje se postepeni manji pad temperature, pa će se najviše dnevne temperature u većini mesta kretati u intervalu od 32 do 38 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama.

U celoj Srbiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

I danas će u Srbiji maksimalne temperature biti oko 40 stepeni Celzijusove skale, a meteorolog Ivan Ristić otkrio nam je zašto su tropski dani sve češća pojava na Balkanu.

- Danas je najtopliji danove nedelje. Od sutra će za stepen temperatura polako da pada, dakle nema naglog pada, pa će za vikend,umesto današnjih 37- 40°C, biti 32-36°C.  Sledeće nedelje bi trebalo da nastavi da pada, pa će temperature biti oko 30 stepeni. Nema nagoveštaja da će temperature biti niže od 30 stepeni, a sve temperature preko toga smatraju se tropskim - kazao je Ristić za Republiku.

Kako dalje kaže, naše područje najtoplije je na čitavoj zemlji.

- Balkan je već 13 meseci najtopliji region na planeti, najveće odstupanje na normalnu temperaturu ima Balkan sa oko 2,5 stepena. Bosna i Hercegovina od zemalja je najtoplija na planeti. Mi smo u epicentru klimatskih promena i kod nas su najizraženije te promene godišnjih doba - istakao je meteorolog.

To je i razlog zbg koga je prijatnije u ovom trenutku biti, na primer, u Grčkoj, nego u Srbiji, budući da beležimo više temperature od ove medieranske zemlje.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading