ŠTA JE OVO SA VREMENOM? Balkan najužareniji region na svetu, zbog OVOGA su temperature "prešišale" i Grčku!

Autor:

Vesti

16.07.2024

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klimatske promene najizraženije su upravo kod nas!

ŠTA JE OVO SA VREMENOM? Balkan najužareniji region na svetu, zbog OVOGA su temperature "prešišale" i Grčku!

Foto: youtube.com/ Novo jutro, shutterstock

Visoke temperature od 40 stepeni u hladu i preko 50 stepeni Celzijusovih na asfaltu, potpuno su poremetile život ljudi u Srbiji. Bez klima uređaja više se ne može, a povećan je i broj intervencija Hitne pomoći zbog toplotnih udara.

I danas če u Srbiji maksimalne temperature biti oko 40 stepeni Celzijusove skale, a meteorolog Ivan Ristić otkrio nam je zašto su tropski dani sve češća pojava na Balkanu.

- Danas je najtopliji danove nedelje. Od sutra će za stepen temperatura polako da pada, dakle nema naglog pada, pa će za vikend,umesto današnjih 37- 40°C, biti 32-36°C.  Sledeće nedelje bi trebalo da nastavi da pada, pa će temperature biti oko 30 stepeni. Nema nagoveštaja da će temperature biti niže od 30 stepeni, a sve temperature preko toga smatraju se tropskim - kazao je Ristić za Republiku.

Foto: Facebook/Printscreen/Ivan Ristic

Tropske temperature u Srbiji

Balkan užareni region!

Kako dalje kaže, naše područje najtoplije je na čitavoj zemlji.

- Balkan je već 13 meseci najtopliji region na planeti, najveće odstupanje na normalnu temperaturu ima Balkan sa oko 2,5 stepena. Bosna i Hercegovina od zemalja je najtoplija na planeti. Mi smo u epicentru klimatskih promena i kod nas su najizraženije te promene godišnjih doba - istakao je meteorolog.

To je i razlog zbg koga je prijatnije u ovom trenutku biti, na primer, u Grčkoj, nego u Srbiji, budući da beležimo više temperature od ove medieranske zemlje.

Foto: Ilustracija: Republika, Pixabay

Tropski talas u Srbiji podigao temperature na 40 stepeni

Gradimo stanove za zimske uslove, a zimu više nemamo

I naredni meseci biće veoma topli, kaže Ristić i dodaje da nema naznaka da bismo mogli da imamo predah od paklenih vrućina.

- Sad se zima svela na dva meseca, paide proleće, pa leto sve do oktobra. I avgust će biti baš topao, čekaju nas opet tropske temperature, tako da treba polako da se navikavamo na ove vrućine. Ovog jula smo oborili rekord, ali ovaj period predugo traje. Stanovi u novogradnji, recimo, imaju termoregulaciju za zimske uslove, u njima je veća temperatura i temperature idu do 30 stepeni, tako da ne može da se preživi bez klime. Oni su građeni za zimske uslove, a zime je sve manje, tako da treba da razmislimo o drugačijrm načinu građenja - zaključio je Ristić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading