STRUČNJACI TREBA DA RASPRAVLJAJU O RIU TINTU: Brnabić: Etiketiraju ih kao lobiste ako kažu da je litijum dobar

Autor:

Vesti

16.07.2024

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brnabić je naglasila da kada profesori relevantnih fakulteta javno iznesu mišljenje da je projekat iskopavanja litijuma dobar onda automatski budu etiketirani kao lobisti kompanije.

STRUČNJACI TREBA DA RASPRAVLJAJU O RIU TINTU: Brnabić: Etiketiraju ih kao lobiste ako kažu da je litijum dobar

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da smatra da je važno da o projektu iskopavanja litijuma raspravlja stručna javnost, ali je upozorila da kada profesori Rudarsko-geološkog ili Mašinskog fakulteta iznesu mišljenje da je projekat dobar za Srbiju, onda automatski budu etiketirani kao lobisti Rio Tinta.

Brnabić je to izjavila, na konferenciji za medije u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje novinara da li će i kada u parlamentu biti organizovana rasprava o pitanju iskopavanja litijuma uz učešće stručne javnosti.

Brnabić je dodala da smatra da je veoma važno da se čuje mišljenje stručne javnosti. Ona je naglasila da kada profesori relevantnih fakulteta javno iznesu mišljenje da je projekat iskopavanja litijuma dobar onda automatski budu etiketirani kao lobisti kompanije.

- Ili kao što su meni rekli, da ja radim za privatnu kompaniju, a ne za narod. Znači, direktno vam postavljaju etiketu. Ali zato dođe pesnik, poeta, da priča o litijumu i bude predstavljen kao stručna javnost. I sad mi ne treba da verujemo profesoru Rudarskog geološkog ili Mašinskog fakulteta, ali zato kada se pojavi glumica i pesnik njih treba da slušamo - rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Glavnog odbora SNS Ana Brnabić istakla je danas da nije istina da je bilo ko iz SNS doveo Rio Tinto u Srbiju, već da je to učinila Demokratska stranka u saradnji sa DS S i G17 plus i onima koji su od 2001. do 2012. bili na vlasti i da drugačije tvrdnje predstavljaju političko licemerje.

Brnabić je odbacila tvrdnje predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koji je rekao da DS nije izdala dozvolu 2006. godine Rio Tintu za istraživanje i eksplataciju, jer tada, po Đilasovim rečima, DS nije bila vlast već opozicija.

Brnabić je u Skupštini Srbije nabrojala sve dokumente i funkcionere, po godinama, vezane za kompaniju Rio Tinto, odnosno ćerku firmu Rio Sava, koji su potpisivali državni funkcioneri iz DS, Demokratske stranke Srbije, kao i iz G17 plus koji su tada bili na vlasti.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading