IZMERILI SMO 46 STEPENI U CENTRU BEOGRADA: Gori beton, štikle upadaju u vreo asfalt, a na ulici tri čoveka... IMA LI NEKOG KO NIJE POŽELEO SAD MALO "ZIME"?!

Autor:

Vesti

16.07.2024

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne kažu džabe - Ko ovo preživi, ni pakao mu neće teško pasti!

IZMERILI SMO 46 STEPENI U CENTRU BEOGRADA: Gori beton, štikle upadaju u vreo asfalt, a na ulici tri čoveka... IMA LI NEKOG KO NIJE POŽELEO SAD MALO "ZIME"?!

Foto: ST/Tamara Pavišić

Prema današnjoj prognozi vremena najavljena je dnevna temperatura do 41 stepen, međutim situacija napolju je ipak malo drugačija. 

Današnji dan bio je najavljen kao najtopliji u ovoj godini. Zbog toge se ekipa portala Republika uputila na ključne tačke u gradu, kako bi izmerila temperaturu u "real time-u" i kako se ispostavilo..."gori" asfalt! Naime, napolju je toliko toplo da je i obuća prijanjala za beton, i prvi put nam nisu bile čudne one scene koje smo masovno viđali na društvenim mrežama proteklih dana, u kojima se vidi kako štikle propadaju u beton, prazne ulice, psi koji leže u najskrovitijim ćoškovima grada, kako bi izbegli ovaj "pakao" od vrućine koji ne popušta već danima. 

Ekipa portala Republika je izmerila temperaturu u centru prestonice i rezultati su zapanjujući:

Ispred hotela "Moskva" je izmereno 45 stepeni

Foto: ST/Tamara Pavišić

45 stepeni ispred hotela "Moskva"

Na Trgu Nikola Pašića 44 stepena.

Foto: ST/Tamara Pavišić

44 stepena na trgu Nikola Pašića

Na Trgu Republike neverovatnih 46 stepeni

U Knez Mihailovoj ulici 46 stepeni

Foto: ST/Tamara Pavišić

46 stepeni u Knez Mihailovoj ulici

U celoj Srbiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

Do kraja sedmice očekuje se postepeni manji pad temperature, pa će se najviše dnevne temperature u većini mesta kretati u intervalu od 32 do 38 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama.

Meteorolog Ivan Ristić otkrio nam je zašto su tropski dani sve češća pojava na Balkanu.

Danas je najtopliji danove nedelje. Od sutra će za stepen temperatura polako da pada, dakle nema naglog pada, pa će za vikend,umesto današnjih 37- 40°C, biti 32-36°C.  Sledeće nedelje bi trebalo da nastavi da pada, pa će temperature biti oko 30 stepeni. Nema nagoveštaja da će temperature biti niže od 30 stepeni, a sve temperature preko toga smatraju se tropskim - kazao je Ristić za Republiku.

Kako dalje kaže, naše područje najtoplije je na čitavoj zemlji.

Balkan je već 13 meseci najtopliji region na planeti, najveće odstupanje na normalnu temperaturu ima Balkan sa oko 2,5 stepena. Bosna i Hercegovina od zemalja je najtoplija na planeti. Mi smo u epicentru klimatskih promena i kod nas su najizraženije te promene godišnjih doba - istakao je meteorolog.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading