MAĐARSKA ČVRSTO PROTIV REZOLUCIJE! HVALA, BRATE ORBANE!

Autor:

Svet

16.05.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dosta je bilo demonizacije srpskog naroda, izjavio juče šef diplomatije Peter Sijarto

MAĐARSKA ČVRSTO PROTIV REZOLUCIJE! HVALA, BRATE ORBANE!

Foto: Credit: Fabrice Chassery / KCS Presse / Profimedia

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je juče u Budimpešti ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto. On je posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom istakao da ta rezolucija namerno ili nenamerno demonizuje celi srpski narod za tragediju u Srebrenici.

- BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika, koji je na svoju ruku izmenio izborni zakon - rekao je Sijarto i dodao:

- Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN, što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da treba prestati s jačanjem tenzija i tim namerama.

Mađarski šef diplomatije ocenio je da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

- Svedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije, već i do povećanja tenzija na zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učesnici treba da završe svoje delovanje u BiH i prestanu s pretnjama sankcijama i mešanjem u unutrašnje poslove BiH - rekao je Sijarto i poručio:

- Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cele Evrope. Mađarska namerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu i u Evropi.

U Sarajevu besni: Opasna poruka

Prema očekivanju, stav Mađarske je naišao na oštre reakcije u Sarajevu, a među prvima se oglasio Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

- Glasajući protiv toga, Mađarska se pridružila snagama poricanja i revizionizma, potkopavajući međunarodne napore da se prizna i uči iz ove tragedije. Ova odluka nije izolovani incident, već odraz dugogodišnjih desničarskih stavova i politike mađarskog premijera Viktora Orbana - rekao je Suljagić i dodao:

- Mađarska odbijanjem da prizna genocid šalju opasnu poruku da se istorijske istine mogu lako zanemariti snagom politike.

Paralizovanje odnosa u BiH

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio je mađarskom rukovodstvu na razumevanju po pitanju rezolucije o Srebrenici, koja će, kako je upozorio, paralizovati odnose u BiH.

- Hvala Mađarskoj što će glasati protiv - rekao je Dodik i dodao da je sporno što je Nemačka sponzor te rezolucije.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading