PRIMETILI STE BUBAMARU? Evo kakvu simboliku nosi sa sobom, za UDATE žene ima VIŠE značenja!

Autor:

Vesti

01.06.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovanja u mnogim kulturama

PRIMETILI STE BUBAMARU? Evo kakvu simboliku nosi sa sobom, za UDATE žene ima VIŠE značenja!

Foto: pixabay.com

Bubamara, s tim svojim karakterističnim izgledom i mirnom prirodom, ne samo da je prisutna u pričama već je i nosilac mnogih verovanja širom sveta. Evo nekoliko interesantnih tumačenja i simbolika vezanih za ovu malu vrstu insekta:

Simbol sreće: Bubamara je gotovo univerzalni simbol sreće i blagostanja. Njeno prisustvo donosi osećaj radosti i optimizma, a mnoge kulture je smatraju i zaštitnikom od zla.

Povezanost sa prolećem i plodnošću: Pojava bubamara u proleće simbolizuje ponovno rađanje prirode i plodnost. Njihovo prisustvo donosi nadu u novi početak i buđenje života.

Proročanstva: U mnogim kulturama, sletanje bubamare na ruku ili odeću nosi sa sobom proročanstva. Na primer, veruje se da sletanje bubamare na ruku mladića predviđa skoru ženidbu, dok devojke odbrojavaju sekunde dok bubamara stoji na njihovom prstu kako bi saznale koliko će godina proći do udaje.

Simbol braka i plodnosti: Bubamara se često tumači kao simbol braka i plodnosti. Veruje se da ako bubamara sleti na venčanicu mlade ili na ruku udate žene, to može predskazati mnogo dece ili dug i srećan brak.

Foto: pixabay.com

Bubamara

U nekim delovima Srbije, veruje se da sletanje bubamare na ruku udate žene može predskazati neki događaj u budućnosti, poput dolaska gostiju ili srećnog događaja u porodici.

Podsećanje na lepotu: Bubamara je često smatrana simbolom lepote. Ako se pojavi na leđima udate žene, to može biti podsećanje na njenu unutrašnju i spoljašnju lepotu.

Simbol ljubavi: Crvena boja bubamare, koja podseća na vatru i krv, simboliše ljubav i strast. Veruje se da bubamara prenosi srećnu poruku onome na koga sleti, ili simbolizuje nečiju žudnju za ljubavlju.

Upozorenje: Mrtva bubamara može nositi i loš znak prema nekim verovanjima. Njen pronalazak na odeći može ukazivati na prisustvo opasnosti ili kraj nekog dobrog perioda u životu.

Povezanost sa duhovnim: U nekim kulturama, bubamara je povezana sa duhovnim svetom. Veruje se da imaju moć da utiču na energiju čakri, sa različitim bojama bubamara koje deluju na određene energetske centre u telu.

Ova raznolika simbolika bubamara pokazuje koliko su ovi mali insekti značajni i inspirativni za ljudsku maštu i verovanja širom sveta.

Dete sa bubamarama: Postoji i verovanje da ako dete uhvati bubamare i pusti ih na slobodu, to će doneti sreću domaćinstvu i zaštititi ga od bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading