EVROPA SE PRIPREMA ZA RAT: Viktor Orban besan kao ris na Brisel, njegova poruka odzvanja Starim kontinentom

Autor:

Svet

24.05.2024

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orban je naveo i da postoji potreba za jačanjem vojske jer bi to samo po sebi moglo da odvrati od rata

EVROPA SE PRIPREMA ZA RAT: Viktor Orban besan kao ris na Brisel, njegova poruka odzvanja Starim kontinentom

Foto: YouTube/Orbán Viktor/Printscreen

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je danas da su u Briselu u toku pripreme za ulazak Evrope u rat i dodao da je neophodno ojačati odbrambene kapacitete Mađarske.

Orban je za radio Košut rekao da "postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjeg vremena i vremena kada su se vršile pripreme za prvi i drugi svetski rat", prenosi agencija MTI.

"Ono što se danas dešava u Briselu i Vašingtonu, ili trenutno više u Briselu nego u Vašingtonu, stvara atmosferu za eventualni vojni sukob, koju bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Evrope u rat", rekao je mađarski premijer.

Orban je naveo i da zbog toga postoji potreba za jačanjem vojske jer bi to samo po sebi moglo da odvrati od rata.

"Slabost je najčešći razlog za ratove, pa je potrebno imati vojsku i vojnike, vršiti pripreme i jačati sposobnosti samoodbrane", rekao je mađarski premijer.

Inače, politički savetnik mađarskog premijera Balaž Orban podržao je gruzijski zakon "O transparentnosti stranog uticaja" i poručio da će se Mađarska zalagati za uvođenje sličnog zakona o „stranim agentima“ u EU.

"Zaštita suvereniteta od neželjenog stranog mešanja nije pretnja, već neophodan uslov demokratije...", napisao je Orban na društvenoj mreži X, navodeći da bi EU, umesto što kritikuje Gruziju, trebalo da sledi primer te zemlje.

Konačna verzija kontroverznog zakona o „stranim agentima”, koji je parlament Gruzije usvojio u trećem i poslednjem čitanju 14. maja, izmenjena je i sada predviđa novčane kazne za pojedince za neotkrivanje podataka o agentima "stranog uticaja".

Prvobitna verzija zakona, usvojena u prvom čitanju, predviđala je takve kazne samo za pravna lica, objavio je ranije danas portal Gruzija oblajn.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading