''OVO ĆE POMOĆI LJUDIMA, URADIĆU TO''! Hrabra devojčica (13) pobedila leukemiju na prvom svetskom kliničkom ispitivanju, pa donela ODLUKU koja ja zapanjila sve!

Autor:

Svet

12.12.2022

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trinaestogodišnja devojčica pobedila je fazu terminalnog raka posle prvog svetskog suđenja u revolucionarnom tipu medicine.

''OVO ĆE POMOĆI LJUDIMA, URADIĆU TO''! Hrabra devojčica (13) pobedila leukemiju na prvom svetskom kliničkom ispitivanju, pa donela ODLUKU koja ja zapanjila sve!

Foto: Tanjug/AP

Alisa je bila podvrgnuta hemoterapiji i transplantaciji koštane srži, ali je njena leukemija ostala.

Tinejdžerka iz Lestera je potom dobila genetski montirane T- ćelije u prvoj upotrebi terapije u jednoj londonskoj bolnici.

Doktori su rekli da bi bez tretmana njen sledeći korak bila palijativna nega, ali za mesec dana Alisa je otišla u remisiju.

Govoreći pre eksperimentalnog tretmana, Alisa je rekla:

- Jednom kada to uradim, ljudi će znati šta treba da urade, na ovaj ili onaj način, tako da će ovo pomoći ljudima - naravno da ću to uraditi.

Unapred proizvedene ćelije, od zdravog donatora volontera, montirane su koristeći novu tehnologiju kako bi im se omogućilo da love i ubijaju kancerogene T-ćelije bez međusobnog napada. T-ćelije su bela krvna zrnca koja se kreću po telu da bi pronašla i uništila neispravne ćelije.

Alisi je prošle godine dijagnostikovana T-ćelijska akutna limfoblastična leukemija (T-ALL). To je najčešći rak kod dece i mladih ljudi, koji pogađa 500 svake godine, a stopa preživljavanja za one čiji je T-ALL ponovo zaobišao je samo 10 procenata.

Alisa je bila prvi pacijent na kliničkom ispitivanju T-ćelije, koje je finansirao Savet za medicinska istraživanja.

Dvadeset osam dana nakon što joj je pružen tretman, Alisa je bila u remisiji, i uspela je da uradi drugu transplantaciju koštane srži. Kako se navodi, ona se 'dobro oporavlja kod kuće' i nastavlja sa praćenjem u ulici Great Ormond. Naučnici koji rade na kliničkom ispitivanju nadaju se da će regrutovati do deset T-ALL pacijenata koji su iscrpeli sve konvencionalne opcije.

 

Profesor Vasim Kasim, konsultant imunolog u GOSH- u, rekao je:

- Ovo je velika demonstracija kako, sa ekspertskim timovima i infrastrukturom, možemo povezati najsavremenije tehnologije u laboratoriji sa stvarnim rezultatima u bolnici za pacijente. To je naš najsofisticiraniji ćelijski inženjering do sada i utire put drugim novim tretmanima i na kraju boljoj budućnosti za bolesnu decu.

 

Alisina majka Kiona rekla je da je porodica bila 'na čudnom oblaku devet'.

Ona je dodala:

- Nadamo se da ovo može da dokaže da istraživanje funkcioniše i da mogu da ga ponude većem broju dece - sve to je potrebno da je bilo zbog nečega.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading