PUTIN NAPRAVIO NOVU GRUPU "N": Ruska vojska sprema trupe za napad na Harkov, Sumi i Dnjepropetrovsk

Autor: B. K. - M. J.

Svet

27.04.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Kremlja naredio da se osvajanje završi pre samita kojim NATO obeležava 75 godina postojanja

PUTIN NAPRAVIO NOVU GRUPU "N": Ruska vojska sprema trupe za napad na Harkov, Sumi i Dnjepropetrovsk

Foto: AP Alexander Zemlianichenko, AP Sergei Savostyanov, AP Gavriil Grigorov,Public, , AP Evan Vucci

 

Ruska vojska, izgleda po direktnom nalogu šefa Kremlja Vladimira Putina, formirala je novu ofanzivnu grupu N. Ta formacija, kako se spekuliše, iako zvanično treba da ojača odbranu granice s Ukrajinom u belgorodskom kraju, u stvari je dobila zadatak da, najkasnije do isteka prve dekade jula, zauzme tri ukrajinska grada - Harkov, Sumi i Dnjepropetrovsk.


Datum nije slučajno izabran s obzirom na to da NATO samitom u Vašingtonu, od 9. do 11. jula, obeležava 75 godina postojanja. Putin bi očigledno da im pomuti slavlje, mada ni njemu, čini se, baš ne ide sve po planu u tom pogledu, pa nije nemoguće da su poslednje trzavice u Moskvi (uhapšen zamenik ministra odbrane Sergeja Šojgua, navodno zbog korupcije) posledica te činjenice, te da sledi obračun s njim.


LINIJA FRONTA


Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je formiranje nove grupe trupa N, koju će činiti jedinice čiji je zvanično glavni cilj zaštita ruske granice u regionima Belgorod, Kursk i Brjansk.


Prema upućenim izvorima, oprema grupe nosi simbol N od engleske reči north, što znači sever, pa kao ime grupe figurira i "Sever". Ruski komandant Aleksandar Talipov je postavio video-snimak grupe u akciji na bojnom polju i napisao ispod: "Harkov, Sumi i Dnjepropetrovsk se pripremaju za povratak kući", nagoveštavajući da je nova grupa ruskih trupa formirana da, između ostalog, preuzme ove ukrajinske gradove/regione.
Isti vojnik je naglasio da stvaranje grupe ukazuje na pripremu linije fronta i ruskog osoblja u Belgorodskoj oblasti za skori masovni napad na Harkov, ogroman, drugi po veličini, ukrajinski grad koji Moskva želi da ponovo zauzme. Već su haubice grupe "Sever", kako piše Oruzjeonline, pogodile ukrajinske položaje na granici Harkovske oblasti.
- Naša misija je da ne dozvolimo neprijatelju da se približi našoj granici. Iza mene je Rusija, ovo je naša teritorija, oni nemaju razloga da budu tamo - rekao je ruskim medijima komandant grupe "Sever".


TELEGRAM KANALI


Ipak, ruski Telegram kanali, koji, inače, raspolažu dobrim informacijama, pišu da je to samo dimna zavesa, odnosno da pravi cilj nije jača zaštita unutrašnjosti Rusije, već osvajanje Harkova, Dnjepropetrovska i Sumija. U prilog tome i vesti da se napadi na ukrajinske ciljeve u ovim oblastima nastavljaju nesmanjenom žestinom i čak pojačavaju. Pre neki dan je uništen harkovski TV toranj, koji je korišćen, između ostalog, za povećanje preciznosti ukrajinske vatre u Belgorodskoj oblasti. Istovremeno, ruska vatra gađa i energetsku infrastrukturu grada iako su ukrajinski zvaničnici naveli da je 80 odsto energetske mreže Harkova već uništeno.


Ruski vojni analitičar Vlad Šlepčenko objasnio je da bi zauzimanje Harkova zahtevalo kolosalno ulaganje ruskih snaga i sredstava:
- Biće neophodno formirati spoljašnji i unutrašnji prsten opkoljavanja, a potrošnja municije će biti od četiri do deset puta veća od normi za utrošak municije za borbu na frontu.


 

WSJ šokirao Amere: Putin nije direktno kriv za smrt Navaljnog


Američke obaveštajne agencije utvrdile su da ruski predsednik Vladimir Putin verovatno nije naredio ubistvo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u februaru, objavio je Volstrit žurnal (WSJ), pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore.
Izvori su rekli da je procena SAD zasnovana na nizu informacija, među kojima su i pojedini poverljivi obaveštajni podaci i analiza opštepoznatih činjenica, uključujući to da se smrt Navaljnog dogodila pred predsedničke izbore u Rusiji i da je zasenila Putinov reizbor u martu.


Pomoćnik Navaljnog Leonid Volkov ocenio je da su tvrdnje američkih obaveštajnih agencija naivne i smešne, preneo je list.
Izvori su naveli da Vašington ipak ne smatra da Putin ne snosi nikakvu odgovornost za smrt Navaljnog, s obzirom na to da je opozicionar bio na meti ruskih vlasti godinama, da je bio u zatvoru po optužbama za koje je Zapad rekao da su politički motivisane i da je bio otrovan nervnim agensom 2020.


Putin je rekao prošlog meseca da smrt Navaljnog predstavlja tužan događaj i da je bio spreman da ga preda Zapadu u okviru međunarodne razmene zatvorenika, pod uslovom da se Navaljni nikad ne vrati u Rusiju. Saradnici Navaljnog su potvrdili da su takvi razgovori vođeni.

 

Zelenski: Pomozite da srušimo svaki projektil

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da svet ima sve mogućnosti da pomogne da se obori svaki projektil i svaki dron ruskih snaga.
- Čak 34 ruske rakete ove noći. Neke od njih su oborene. Ali svet ima sve mogućnosti da pomogne da se obori svaki projektil i svaki dron ruskih terorista. Ovo je apsolutno realno. I jedino što je potrebno je da neophodne političke odluke i sporazumi postanu stvarnost - napisao je Zelenski na Fejsbuku.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading