NOVI HAOS NA JUŽNOM KAVKAZU! Jermeni masovno izašli na ulice, blokiran autoput, spremni su za novi RAT ako treba! (VIDEO)

Autor:

Svet

27.04.2024

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protesti u Jermeniji traju od 20. aprila i od tada do danas se masovno okupljaju

NOVI HAOS NA JUŽNOM KAVKAZU! Jermeni masovno izašli na ulice, blokiran autoput, spremni su za novi RAT ako treba! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Građani Jermenije, nezadovoljni sporazumom o razgraničenju sa Azerbejdžanom, nastavljaju sa protestima blokirajući autoput Jerevan-Tbilisi u regionu Lori.

Pokret Tavuš za otadžbinu saopštio je da su demonstranti blokirali deo sela Debed, jasno pokazujući svoje protivljenje prenosu pograničnih teritorija Azerbejdžanu.

Protesti od 20. aprila

Protesti u Jermeniji traju od 20. aprila, a demonstranti zahtevaju zaustavljanje procesa razgraničenja i prenosa pograničnih teritorija Azerbejdžanu.

Ovo je izazvalo značajnu napetost u zemlji, dok jermenski premijer Nikol Pašinjan tvrdi da je proces razgraničenja u regionu Tavuš ključan za teritorijalni integritet Jermenije.

 

 

Sporazum o razgraničenju

Državne komisije Jermenije i Azerbejdžana postigle su sporazum o razgraničenju državne granice između dve zemlje, što je dovelo do burne reakcije građana Jermenije.

Prema saopštenju pres službe jermenske vlade, već je postavljeno 28 graničnih stubova duž granice, preneo je Tanjug.

 

 

Reakcija premijera

Premijer Jermenije, Nikol Pašinjan, istakao je značaj teritorijalnog integriteta za državu, naglašavajući da su građani i teritorija osnovni preduslovi za svaku državu.

Njegove reči odražavaju duboku zabrinutost oko teritorijalnih pitanja i međunarodnog priznanja.

Ovakav razvoj događaja jasno pokazuje koliko je ovo pitanje važno za građane Jermenije, kao i koliko su odluke o teritorijalnom integritetu osetljive.

Foto: Tanjug/AP

Nikol Pašinjan

 

Rat za Nagorno-Karabah

Podsetimo, oko oblasti Nagorno-Karabaha Jermenija i Azerbejdžan su ratovali dva puta.

Prvi rat je vođen od 1988-1994. godine i završen je pobedom karabaških Jermena, dok je drugi rat bio blickrig vojno nadmoćnijeg Azerbejdžana koji se vodio od 27. septembra do 10. novembra 2020. godine i završen je ubedljivom pobedom Azerbejdžana.

Foto: youtube/printscreen/İCTİMAİ TV

Jermenski vojnici u Karabahu

 

Tada su u značajnoj meri prvi put upotrebljeni dronovi koji su naneli velike gubitke jermenskim snagama u Karabahu i uticali na pad morala kod vojnika što je utrlo put ka gubitku teritorija i vraćanju sporne oblasti pod vlast Bakua.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading