SI ĐINPING UZDRMAO KINU: Uveo drastične promene u vojsci, evo šta mu je NAMERA

Autor:

Svet

27.04.2024

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komunistička partija Kine smatra Tajvan delom svoje teritorije, uprkos tome što ga nikad u prošlosti nije kontrolisala, pa je obećala da će preuzeti kontrolu nad ostrvom - ako bude potrebno i silom.

SI ĐINPING UZDRMAO KINU: Uveo drastične promene u vojsci, evo šta mu je NAMERA

Foto: Tanjug/AP

Kina je izvela najveće restrukturiranje svojih oružanih snaga za gotovo deset godina, usredsređujući se na tehnološki vođene strateške snage opremljene za moderno ratovanje, dok se Peking trka s Vašingtonom za vojni primat u regiji prepunoj geopolitičkih napetosti.

U iznenađujućem potezu prošle nedelje kineski lider Si Đinping ukinuo je Snage strateške podrške (SSF), vojni rod koji je osnovao 2015. kako bi integrirao svemirske, kibernetičke, elektroničke i psihološke potencijale ratovanja Narodno-oslobodilačke vojske, kao deo sveobuhvatne revizije oružanih snaga, piše CNN.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping

 

Umesto toga, Si je ustrojio Snage za informatičku podršku, za koje je rekao da su potpuno nova strateška ruka kineske vojske i ključna podrška koordinisanom razvoju i primeni mrežnog informacijskog sistema.

- Nove snage odigraće važnu ulogu u podršci kineskoj vojsci u borbi i pobedi u modernom ratovanju - rekao je Si na ceremoniji prošlog petka.

Na konferenciji za novinare istog dana, portparol kineskog Ministarstva odbrane zapravo je rekao da je SSF razbijen u tri grane - Snage za informacijsku podršku, Vazdušno-svemirske snage i Kibernetičke snage - koje će odgovarati direktno Centralnoj vojnoj komisiji, telu na vrhu vojnog komandnog lanca na čelu sa Sijem.

Četiri službe

Prema novoj strukturi, kineske oružane snage sada se sastoje od četiri službe - kopnene vojske, mornarice, vazdušnih snaga i raketnih snaga - plus četiri grane: tri jedinice koje su se odvojile od SSF-a i Združenih snaga za logističku podršku, prema portparolu Ministarstva Vu Ćianu.

Stručnjaci za kinesku vojsku kažu da reorganizacija pojačava Sijevu direktnu kontrolu nad strateškim sposobnostima oružanih snaga i naglašava ambicije Kine da bolje ovlada veštačkom inteligencijom i drugim novim tehnologijama kako bi se pripremila za ono što naziva "inteligentnim ratovanjem" budućnosti.

Foto: printskrin

Kineska vojska

Restrukturiranje je usledilo nakon Sijeve sveobuhvatne korupcijske čistke kineske vojske prošle godine, koja je uhvatila u zamku moćne generale i uzdrmala raketne snage, elitnu granu koja nadzire sve veći kineski arsenal nuklearnih i balističkih projektila. Snage za informacijsku podršku predvodiće vrhunski generali iz bivšeg SSF-a.

Zamenik komandanta SSF-a Bi Ji imenovan je za komandanta nove jedinice, dok će Li Vei, politički komesar SSF-a, preuzeti istu ulogu u Snagama za informacijsku podršku, prema državnoj novinskoj agenciji Sinhua. 

Dugogodišnji posmatrači kineske vojske kažu da poslednja reorganizacija verovatno nije posledica nedavnih čistki zbog korupcije, već odraz da SSF nije bio idealan organizacioni format za kinesku vojsku.

- To pokazuje da SSF nije bio zadovoljavajući aranžman. Smanjio je Sijev nadzor važnih funkcija i nije poboljšao koordinaciju između svemirskih, kibernetičkih i mrežnih odbrambenih snaga - rekao je Džoel Vutnou, viši naučni saradnik na Nacionalnom odbrambenom univerzitetu koji finansira Pentagon.

Visoki rizici

Pre raspuštanja, SSF je imao dve glavne jedinice - Jedinicu za svemirske sisteme koji je nadgledao svemirske operacije i izviđanje, kao i Jedinicu za mrežni sistem zadužen za kibernetičko, elektroničko i psihološko ratovanje.

- Mislim da će nova struktura dati Siju bolji uvid u ono što se događa u svemiru, kibernetičkom prostoru i upravljanju mrežom. Te funkcije će se sada nadzirati na njegovom nivou, a ne kroz Snage za stratešku podršku, koje su služile kao posrednik - rekao je Vutnou.

Nedostatak takve vidljivosti mogao bi da nosi visoke rizike, posebno u vreme pojačanih napetosti i dubokog nepoverenja između Pekinga i Vašingtona.

Prošle godine su Sjedinjene Američke Države oborile kineski nadzorni balon nakon što je preleteo kontinentalni deo SAD-a.

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon

Džo Bajden

Incident je izazvao novu krizu između dveju sila i usmerio bilateralne odnose u duboko zamrzavanje na nekoliko meseci.

Iako su američki obaveštajni zvaničnici rekli da je balon bio deo opsežnog programa nadzora koji vodi kineska vojska, Si možda nije bio svestan misije. Američki predsednik Džo Bajden rekao je u junu prošle godine da kineski lider nije znao za balon i da mu je bilo "jako neugodno" kada je oboren nakon što je skrenuo s putanje i ušao u američki vazdušni prostor.

Džejms Čer, naučni saradnik na S. Rajaratnam School of International Studies u Singapuru, rekao je da bi sprovođenje strateškog izviđanja tokom incidenta sa špijunskim balonom bilo u delokrugu Jedinice za vazdušno-svemirske sisteme SSF-a. Nije jasno da li je incident s balonom doprineo Sijevoj odluci da raspusti SSF.

"Ovo će biti ključno za svaki budući sukob"

Vutnou kaže da će novostvorene Snage za informacijsku podršku verovatno preuzeti komunikaciju i mrežnu odbranu za kinesku vojsku.

- Ispravljanje ovih stvari od velike je važnosti u svakom budućem sukobu. Kinezi su pomno pratili te funkcije i verovatno izvukli pouke za svoju organizaciju iz rata u Ukrajini. Dakle, ima smisla da predsednik Centralne vojne komisije želi da igra direktniju ulogu u tom području.

Najnoviji potres verovatno je rezultat analize načina na koji vojska može bolje da ispuni strateške ciljeve vladajuće kineske Komunističke partije, smatra Čar.

- Pretpostavljam da reorganizacija bolje odražava važnost koju je kineska vojska pridala ubrzanju razvoja inteligentnog ratovanja koji donosi nova runda tehnološkog i industrijskog napretka.

Koncept "inteligentnog ratovanja" privukao je pažnju u beloj knjizi kineske odbrane iz 2019. koja je istakla vojnu primenu vrhunske tehnologije kao što su veštačka inteligencija, kvantne informacije, veliki skupovi podataka i računarstvo u oblaku.

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Kina/Tajvan

 

- Međunarodno vojno trkanje prolazi kroz istorijske promene. Nove i moderne vojne tehnologije s informacijskom tehnologijom kao jezgrom napreduju svakim danom, a postoji i prevladavajući trend razvoja dalekometnog preciznog, inteligentnog, nevidljivog ili bespilotnog oružja i opreme. Rat ubrzava svoju evoluciju u formi prema informacijskom ratovanju, a inteligentno ratovanje je na horizontu - stoji u beloj knjizi.

Stvaranje Snaga za informacijsku podršku kao nove grane direktno pod Centralnom vojnom komisijom takođe naglašava važnost informacijske dominacije u modernom ratovanju.

Komentar u PLA Dailyju, službenom glasilu kineske vojske, opisao je mrežnu informacijsku tehnologiju kao "najveću varijablu" u poboljšanju borbenih sposobnosti.

- Moderni ratovi su trkanja između sistema i struktura, gde je kontrola nad informacijama jednaka kontroli nad inicijativom u ratu.

Naglasak na informacijskoj dominaciji i "inteligentnom ratovanju" takođe ima značajne implikacije za svaki potencijalni budući sukob u Tajvanskom tesnacu.

Komunistička partija Kine smatra Tajvan delom svoje teritorije, uprkos tome što ga nikad u prošlosti nije kontrolisala, pa je obećala da će preuzeti kontrolu nad ostrvom - ako bude potrebno i silom.

Čar je rekao da bi u slučaju sukoba na Tajvanu Snage za informacijsku podršku "verovatno preuzele ulogu oštrice u pokušaju kineske vojske da dominira informacijskim prostorom pre nego što to uspeju protivnici Pekinga."

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading