EKSKLUZIVAN SNIMAK: Novi udar ukrajinskih snaga uništio ruski vojni sistem vredan 5 miliona dolara! (VIDEO)

Autor:

Svet

27.04.2024

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske snage uništile skupoceni ruski radarski sistem Podljot-K1

EKSKLUZIVAN SNIMAK: Novi udar ukrajinskih snaga uništio ruski vojni sistem vredan 5 miliona dolara! (VIDEO)

Foto: printskrin


Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u subotu je došlo do uništenja skupocenog ruskog radarskog sistema Podljot-K1 od strane pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene topovsko-izviđačke brigade Black Forest. Prema rečima ukrajinske vojno-obaveštajne agencije GUR, video snimak koji je objavljen prikazuje dramatičan trenutak eksplozije, nakon što su pripadnici ukrajinske vojske gađali ruski radarski sistem.

Skupoceni i moćni sistem Podljot-K1

Ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot-K1 je mobilni sistem koji može detektovati do 200 vazdušnih ciljeva istovremeno i ima izuzetno veliki domet detekcije od 450 kilometara. Prema specijalizovanoj internetskoj stranici "Army Recognition", vrednost ovog sistema procenjuje se na čak 5 miliona dolara. On je posebno dizajniran za otkrivanje ciljeva na malim visinama i predstavlja važan deo ruskog sistema PVO od 2015. godine.

 

 


Uspešan udar ukrajinskih snaga

Ukrajinska obaveštajna služba je istakla da je uspešno oštećena antenska instalacija i dizel stanica koja je napajala kompleks. Prema rečima GUR-a, sistem Podljot-K1 se koristio za detektovanje i prenos koordinata svojim protivvazdušnim raketnim sistemima S-300 i S-400. Ovo uništenje predstavlja značajan udar na ruske snage, s obzirom na visoku vrednost i moć ovog sistema.

Prethodna uništenja ruskog radarskog sistema

Ovo nije prvi put da je ukrajinska vojska uspela da uništi ruski radarski sistem Podljot. Prema ukrajinskim izveštajima, u novembru prošle godine jedan sistem Podljot je uništen, dok je u jul 2022. godine još jedan isti ruski radarski sistem uništen u preciznom napadu u južnoj ukrajinskoj regiji Herson.

Udar na rafinerije nafte i vojnu vazdušnu luku

Pored uništenja Podljot-K1 sistema, ukrajinske snage izvele su napade bespilotnim letelicama na dve rafinerije nafte i vojnu vazdušnu luku u ruskoj regiji Krasnodar. Ovi napadi su izvedeni tokom noći u petak, prema ukrajinskom vojnom izvoru. Snimci pokazuju navodni trenutak udara na naftno postrojenje u Slavjansku, što dodatno ukazuje na intenziviranje sukoba između Ukrajine i Rusije.

 

 

(Njuzvik)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading