DOBRO SE INFORMIŠITE, DA NE BISTE PLATILI PAPRENU KAZNU OD 1.000 EVRA! Jednu stvar NIKAKO ne činite ako putujete u OVU zemlju! (VIDEO)

Autor:

Svet

27.04.2024

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan turista se proveo ko bos po trnju!

DOBRO SE INFORMIŠITE, DA NE BISTE PLATILI PAPRENU KAZNU OD 1.000 EVRA! Jednu stvar NIKAKO ne činite ako putujete u OVU zemlju! (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Jedan turista koji je posetio norveško ostrvo na krajnjem severu - Svalbard prekršio je zakon kada je odlučio da priđe moržu kako bi ga fotografisao.

Umesto da ode sa fotografijom za uspomenu, završio je sa novčanom kaznom od 12,5 hiljada norveških kruna, što je ekvivalent sumi od 1,1 hiljada dolara.

Ova neobična kazna izrečena je zbog uznemiravanja životinje, a detalje je preneo list VG.

Kažnjen zbog nepoštovanja zakona o zaštiti životne sredine

Svalbard je poznat po svojoj netaknutoj prirodi i strogoj zaštiti životne sredine, a turista je prekršio zakon o zaštiti životne sredine Svalbarda prilaskom moržu koji je ležao na ledenoj ploči.

Zakon posebno ističe da kretanja na ovom ostrvu ne bi trebalo da izazivaju nepotrebno uznemiravanje životinja, a turista je upravo to učinio svojim postupkom.

Iako mnogi turisti žele da zabeleže nezaboravne trenutke sa divljim životinjama, važno je imati na umu da njihovo uznemiravanje može povući ozbiljne posledice.

Ovaj slučaj je dobar podsetnik da je bezbednost i dobrobit životinja prioritet, čak i kada su one atrakcija za turiste.

Takođe, ovaj incident ukazuje na potrebu da se turisti edukuju o pravilnom ponašanju u prirodi i o zakonima zaštite životinja pre nego što posete osetljiva područja poput Svalbarda.

Ostrvo Svalbard

Svalbard je teritorija Kraljevine Norveške koja se nalazi u Arktičkom polarnom krugu severno od evropskog kopna.

Predstavlja najseverniji posed Kraljevine Norveške. Tri ostrva su nastanjena: Spitsbergen, Bjornoja and Hopen.

 

Svalbard ima populaciju od otprilike 2.600 ljudi od kojih su 72% Norvežani, 18% Rusi i Ukrajinci, a 12% ostali.

Službeni jezik je norveški, ali u ruskim naseljima koristi se ruski. Nekada se govori i mešavinom oba jezika poznatijem kao Rusenorsk koji je bio i lingua franca cele regije Barencovog mora.

Ekonomske aktivnosti na Svalbardu usredsređene su na rudarenje uglja kao i na ribarstvo i lov na životinje (za one za koje je lov dozvoljen).

Poslednjih decenija 20. veka značajno se se razvili turizam, istraživačke aktivnosti, visoko školstvo i high-tech preduzeća poput stanice za satelitski prenos.

Norveška državna kompanija za ugalj zapošljava blizu 60% norveškog stanovništva na ostrvima, pokreće brojne lokalne usluge i opskrbljuje većinu lokalne infrastrukture.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading