DA LI GRUZIJA MOŽE DA BUDE SENZACIJA EVROPSKOG PRVENSTVA?: Ovo su bile reprezentacija iznenađenja na prethodnim šampionatima!

Autor:

Sport

30.06.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gruzija može da bude hit prvenstva.

DA LI GRUZIJA MOŽE DA BUDE SENZACIJA EVROPSKOG PRVENSTVA?: Ovo su bile reprezentacija iznenađenja na prethodnim šampionatima!

Foto: Tanjug/AP

Svako od prethodnih Evropskih šampionata donelo je neko veliko iznenađanje, a sada u Nemačkoj je to definitivno Gruzija. Gruzini su se prvi put u svojoj istoriji plasirali na Evropsko prvenstvo, izbacivši Grčku u plej-ofu na penale. Potom su se našli u nimalo lakoj grupi sa Portugalom, Češkom i Turskom i na iznenađenje svih, a radost njihovih navijača prošli u nokaut fazu. 

Foto: Tanjug/AP

Reprezentativci Gruzije

Veoma požrtvovani i borbeni Gruzini pod vođstvom Hviče Kvarackelije i Žorža Mikeltacea su pokazali ogroman karakter i želju i dali primer svima kako treba da se bori za nacionalni tim. Gruzija u osmini finala igra protiv Španije koja izgleda moćno i jedan od glavnih favorita da osvoje turninr, a i jedini imaju maksimalan učinak do sada, svih devet bodova. Možda Gruzija nije imala sreće sa protivnikom u nokaut fazi, ali svedoci smo da je fudbal nekad surov i pun iznenađenja, pa se postavlja pitanje, da li Gruzini mogu da bude apsolutni hit ovog prvenstva i odu dalje.

Podsetimo, na prethodnim Evropskim prvenstvima imali smo velika iznenađenja. Na primer na prošlo evropskom šampionatu, veliko iznenađenje je bila Danska, koja je došla čak do polufinala, poljuljana nemilin događajem koji je dogodio na meču protiv Finske kada je Kristijan Eriksen bio na ivici da izgubi život zbog srčanog udara. Međutim, hrabri Danci su zaustavljeni od Engleza kada su poraženi sa 2:1.

Na Evropskom prvenstvu reprezentaciju koje su napravile senzaciju bile su Vels, Island i Mađarska. Velšani su grupnu fazu okončali kao prvi ispred Engleske, Slovačke i Rusije i stigli čak do polufinala gde su ih izbacili Portugalci jedinom pobedom u regularnih 90 minuta. Mađari su takođe završili kao vodeći u svojoj grupi, ali su u osmini finala deklasirani od Belgije sa 4:0. 

Međutim, najveći hit tog evropskog šampionata bili su Islanđani. Hrabri Island je bio drugi u grupi ispred Portugala, a u osmini finala izbacili Englesku pobedivši sa 2:1. Nažalost, u četvrtfinalu su osetili moć domaćina Francuza i bili deklasirani sa čak 5:2, ali su ostavili fenomenalan utisak i zauvek će se pamtiti navijanje njihovih navijača. 

Na šampionatu 2012. nije bilo iznenađenja, ali zato 2008. da. Čuvena Rusija koja se stigla do polufinala i neverovatni Roman Pavličenko koji je tada pokazao da se radi o fenomenalnom igraču. U polufinalu Ruse je zaustavila Španija, a uz Ruse i Turci su napravili odličan rezultat, takođe su došli do polufinala, ali su zaustavljeni od Nemaca.

Foto: www.profimedia.rs

Reprezentativci Rusije

I naravno, čuveno Evropsko prvenstvo 2004. godine kada Grčka došla kao veliki autsajder, ali su se na kraju popeli na krov Evrope. Grci su pobedili u dva navrata domaćina Portugal, remizirali sa Rusijom, izgubili od Španije i minimalnim rezultatima 1:0 pobedili Francusku i Češku u nokaut fazi.

Ovo sve prelepe priče koje piše fudbal i dokaz da je ovo prelepa igra u kojoj treba uživati. Nadamo se da će Srbija u skorijem vremenu biti prijatno iznenađenje na nekom šampionatu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading