PIKSI DA SE NE LJUBIMO: Kao fudbaler vrhunski, ali kao trener sasvim suprotno!

Autor:

Sport

26.06.2024

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je za promene.

PIKSI DA SE NE LJUBIMO: Kao fudbaler vrhunski, ali kao trener sasvim suprotno!

Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Srbije remizirala je sa Danskom 0:0 i ostala je lišena plasmana u nokaut fazu Evropskog prvenstva u Nemačkoj. ''Orlove'' je bez nade ostavio nerešen rezultat između Engleske i Slovenije 0:0, pošto su Slovenci treći u grupi sa tri nerešene. Ovo je novo veliko razočarenje našeg nacionalnog tima na velikim takmičenjima.

Piksi, dosta je bilo, da se ne ljubimo, hvala za sve. Reprezentacija Srbije je bila u velikom rasulu kada je Dragan Stojković došao na mesto selektora 2021. godine, nakon kraha protiv Škota u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. Istina, Piksi je doneo određene promene, igra je krenula na bolje i narodu je vraćena nada u kult reprezentacije i da će nekadašnji kapiten Jugoslavije i legenda domaćeg fudbala napraviti nešto sasvim novo.

Prva utakmica na klupi Srbije, Stojkoviću bila je protiv Mađarske, 24. marta 2021. godine kada je naš nacionalni tim ostavrio pobedu nad Ircima 3:2 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru. Tada su ''orlovi'' igrali sjajno i na kraju je usledila čuvena utakmica u Lisabonu gde je Aleksandar Mitrović postigao pogodak u poslednjim minutima i plasirao nad direktno u Katar. Stojkoviću, hvala ti za tu čarobnu noć iz Lisabona koju niko neće zaboraviti. Takođe, obezbedili smo plasman u A diviziju Lige Nacije, naravno, hvala i za to.

Međutim, ono što je realnost, jeste da Piksi ne ume da se prilagodi situaciji i da je izgubio kompas, a to se videlo na ovom Evropskom prvenstvu. Srbija je učestvovala na poslednja tri velika takmičenja i ostvarila samo jednu pobedu i to u Rusiji 2018. godine protiv Kosta Rike 1:0 kada je Aleksandar Kolarov postigao pogodak iz slobodnog udarca. Stojković definitivno nema trenersko znanje potrebno za neke veće uspehe i nema kapaciteta da vodi ekipu na ovakvim takmičenjima, a to zapravo govore i klubove koje je vodio.

Nesporno je da je Stojković najbolji naš fudbaler svih vremena i da je bio neverovatan fudbalski majstor. Nakon evropske avanture, gradio je karijeru u Japanu, a zatim je i trenerski zanat krenuo kao glavni trener Nagoje, gde je i okončao karijeru. Piksi je 22. januara postao trener Nagoje, a novembra 2010. godine doveo svoj bivši klub do prve titule u Japanu nakon 15 godina čekanja. U jednom momentu ga je Venger video kao svog naslednika u Arsenalu, ali na kraju ništa od toga nije bilo.

Veliki uspesi u Japanu su preporučili susednoj Kini, odnosno Gvanžou. Piksi je spasio tim od ispadanja 2015. godine Sa Gvanžuom nije ništa osvojio, a 2019. godine u Superligi Kine oborio je negativan rekord sa najviše primljenih golova, 72 na 30 utakmica. Upravo mu je taj segment loš i u reprezentaciji, a za tri godine na klupi ''orlova'' primio je 48 golova.

Definitivno, a to se sada pokazalo na Evropskom prvenstvu da Piksi više ne može da kordninira nacionalnim timom, već su i igrači počeli da iskazuju nezadovoljstvo, a njegov maksimum na klupi Srbije bio je plasman na Mundijal u Kataru i u A diviziju Lige Nacije. Piksijevo vreme u reprezentaciji je prošlo i vreme je za korenite promene.ž

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading