SRBIJA IMA REALNE ŠANSE DA POBEDI DANSKU! Ipak, MORA to mnogo BOLJE! Čuveni Darko Pančev o napadačima "orlova", simbolici zbog 1992, Piksiju i Diki...

Autor: V. Zogović

Sport

24.06.2024

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve oči uprte u sutrašnji meč na Evropskom prvenstvu.

SRBIJA IMA REALNE ŠANSE DA POBEDI DANSKU! Ipak, MORA to mnogo BOLJE! Čuveni Darko Pančev o napadačima "orlova", simbolici zbog 1992, Piksiju i Diki...

Foto: BSS

Darko Pančev

Politika je 1992. godine umešala prste i sprečila jednu od najboljih generacija naše reprezentacije da zaigra na Evropskom prvenstvu. Usled sankcija UEFA je izbacila Jugoslaviju sa turnira uprkos trijumfalnoj kampanji u kvalifikacijama, da bi umesto plavih zaigrala selekcija Danske koja se naposletku popela na kontinentalni presto.

Sutra od 21 sat Srbija ima priliku da se donekle revanšira, pošto u odlučujućem meču trećeg kola Grupe C na EVRO 2024 u Nemakoj igra protiv skandinavske selekcije. O tome, simbolici zbog 1992, napadačima Srbije i vezi sa Piksijem i Dikom, za Republiku je govorio legendarni centarfor Crvene zvezde i bivše države Darko Pančev.

Za početak, priznaje da je očekivao više od "orlova" u uvodnim mečevima.

- Čini mi se, kao i mnogim drugima, da je trebalo i moralo mnogo bolje. Svi mi očekujemo da Srbija igra bolji fudbal. Razlog je prost - ima mnoštvo dobrih igrača. A, kada imate dobre igrače u ekipi, normalno je da se očekuje mnogo više. Mislim da Srbija mora mnogo bolje. Što se tiče šansi "orlova" na meču sa Dancima, smatram da Danska nije više ono što je nekada bila. Nemaju neke velike zvezde i velike fudbalere. Igraju disciplinovano, nešto slično kao Slovenci. Vidite, oni su lako mogli da izgube od Slovenije, spasili se na kraju utakmice kao Srbija u drugom meču. Kvalitet je tu negde, Srbija možda ima kvalitetnijih i atraktivnijih igrača, tako da postoje realne šanse da "orlovi" dođu do pobede. Ja verujem da mogu - naglašava Darko Pančev.

O indivualnom učinku Piksijevih izabranika nije puno govorio.

- Ne bih još govorio o tome ko je ostavio najbolji utisak. Smatram da su, osim Rajkovića koji je relativno bio na visini zadatka, svi mogli da odigraju bolje. Rano je govoriti o tome. Neću o imenima zasad, već sam rekao da su mnogi morali i mogu mnogo, mnogo bolje.

Šta mislite o napadačima našeg tima?

- Iskreno, Srbija ima kao retko koja selekcija, što na Evropskom prvenstvo, što uopšte, tri izvanredna gol igrača. Svi oni imaju dobar osećaj za gol, svi mogu da postignu pogodak. Međutim, postoji jedan problem...Da bi takve igrače iskoristio maksimalno moraš da imaš distribuciju lopti ka njima. Mora da ima malo više proboja sa strane, centaršuteva koji oni mogu da iskoriste. Igra gol-igrača uvek zavisi od ekipe. Ako ekipa igra slabije, ako ne kreira, ne stvara šanse, onda golgeter nema puno prilika da pokaže svoje kvalitete. 

Može li nepravda koja je načinjena vašoj generaciji 1992. biti motiv više "orlovima" sutra?

- Jeste, interesantna simbolika. Danci su otišli umesto nas iako smo bili bolji u tim kvalifikacijama. Čak su osvojili EP. Opet kažem, Danska iz tog vremena imala je mnogo bolji tim i pojedince i ne može se s ovom današnjom porediti. Baš zbog toga kažem da Srbija ima šanse i da ih mora iskoristiti. 

Kakve Vas uspomene vežu za te kvalifikacije, postoji li žal što niste zaigrali?

- Da, bili smo prva ekipa koja se zvanično plasirala na EVRO. Tada je bilo mnogo mnogo teže jer je mogao da se plasira samo jedan tim iz kvalifikacione grupe. Sada idu dva, pa čak i tri u baraž. Sve je olakšano danas. Vežu me lepe uspomene na taj period, igrala je lepo ta generacija. Stvarno smo bili nadmoćni i zaista je velika šteta što je politika umeštala prste u sport i zabranila nam da igramo. Na završnom turniru sigurno bismo bili jedan od glavnih favorita za visok plasman. 

Da li se čujete sa nekim iz našeg aktuelnog tima?

- Čujem se sa Piksijem i Dikom. Trudim se da ih ne opterećujem previše. Sada ne znaju gde im je glava. Normalno da im nije lako kada je ovakva situacija. Bez obzira na sve, moramo priznati da je Piksi ovu generaciju uspeo da odvede na Mundijal i Evropsko prvenstvo. To je veliki uspeh, Srbija je imala problem da se plasira ranije. Pošto je Srbija fudbalska zemlja ne treba nikoga da čudi ili da ljuti što navijači žele više, bolju igru i rezultate, i ja to potpuno razumem. Oni treba da se trude da dostignu tu njihovu želju - zaključio je slavni napadač.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading