EVRO 2024 - GRUPA E: Belgija jedan od favorita za osvajanje, Ukrajinci imaju veliki potencijal, Slovaci i Rumuni vrebaju iz senke!

Autor:

Sport

12.06.2024

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na papiru Belgija je dobila veoma laku grupu.

EVRO 2024 - GRUPA E: Belgija jedan od favorita za osvajanje, Ukrajinci imaju veliki potencijal, Slovaci i Rumuni vrebaju iz senke!

Foto: www.profimedia.rs

Još tri dana nas deli od početka novog izdanja Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Ovaj trenutak svi sa velikim nesrtpljenjem iščekujemo. Počeli smo sa predstavljanjem grupa, a sada je na redu ona, gde su Belgija, Ukrajina, Slovačka i Rumunija. Na prvi pogled čini se da su Belgijanci apsolutni favoriti za prvo mesto i da će prvu fazu takmičenja proći i više nego lako, ali je fudbal u prošlosti pokazao da je nepredvidljiv i da su iznenađenja moguća.

BELGIJA - POSLEDNJA PRILIKA ZA OVU GENERACIJU DA URADI NEŠTO VELIKO

Belgijska fudbalska reprezentacija, iako često najavljivana kao jedan od glavnih favorita za osvajanje velikih takmičenja, nije ostvarila zapažene rezultate u prethodnoj deceniji. Najveći uspeh ostvaren je osvajanjem trećeg mesta na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Njihov najbolji plasman na Evropskim prvenstvima bio je treća pozicija kada su bili i domaćini 1972. godine, iako je važno napomenuti da je tada na takmičenju učestvovalo samo četiri reprezentacije.

Belgijanci su se rutinski plasirali na Evropsko prvenstvo 2024, zauzevši prvo mesto u grupi u kojoj su još igrali Austrija, Švedska, Azerbejdžan i Estonija. Najbolji strelac ekipe, Romelu Lukaku, dominirao je kvalifikacijama postigavši čak 14 golova, dok je Dodi Lukebakio sa svega dva postignuta gola bio daleko iza njega.

Foto: www.profimedia.rs

Reprezentacija Belgije

Belgijsku reprezentaciju sa klupe predvodi veoma mladi trener Domeniko Tedesko, koji je pre preuzimanja nacionalnog tima radio u nekoliko klubova, uključujući i moskovski Spartak i  Lajpcig. Tedeskov najveći trenerski uspeh do sada bi je osvajanje kupa sa Lajpcigom. Belgija najčešće igra u formacijama 4-2-3-1, 4-4-2 ili 4-3-3, a njihov timski sastav kombinuje mladost i iskustvo, mađioničare i velike radnike, kao i različite tipove igrača na svakoj poziciji.

Jedan od najboljih golmana na svetu, Tibo Kurtoa, nije na spisku reprezentacije, a za poziciju prvog čuvara mreže takmičiće se nekoliko kvalitetnih golmana poput Mats Selsa, Koena Kastelsa i Tomasa Kaminskog. Takođe, odbrana predstavlja potencijalni problem za Belgijance, s obzirom da nijedan od defanzivaca ne igra u vrhunskom klubu, što je specifična situacija za ovu reprezentaciju.

Vezni red Belgije spoj je mladosti i iskustva, sa igračima poput Aksela Vitsela, Amadu Onane, Artura Vermirena, Jurija Tilemansa i Kevina De Brujnea. Napad ove reprezentacije takođe je vrhunskog kvaliteta, sa igračima kao što su Romelu Lukaku, Loik Openda, Žeremi Doku, Leandro Trosar i Janik Karasko, svaki sa svojim specifičnim kvalitetima i stilom igre.

Belgija iako nije ostvarila očekivane rezultate u prethodnoj deceniji, ulazi u Evropsko prvenstvo 2024. godine sa izuzetno kvalitetnim timom koji kombinuje iskusne igrače i mlade talente. Sa timom koji ima svoje adute i specifičnosti na svakoj poziciji, Belgija će sigurno biti jedan od timova koje vredi pratiti tokom ovog takmičenja.

RUMUNIJA - DA LI NAŠI SUSEDI MOGU DO IZNENAĐENJA?

Rumunija, tradicionalno viđena kao autsajder kako u grupi, tako i na papiru, sigurno je najslabija reprezentacija na predstojećem Evropskom prvenstvu. Iako je njihov najveći uspeh na ovom takmičenju bio plasman u četvrtfinale 2000. godine, poslednjih osam godina nisu ostvarili zapažen rezultat, osvojivši samo jedan bod na prethodnom prvenstvu u Francuskoj.

Međutim, na veliko iznenađenje mnogih, Rumunija je završila prva u kvalifikacionoj grupi, ispred ekipa poput Švajcarske, Izraela, Belorusije, tzv. Kosova i Andore. Sa osvojenih 22 boda od mogućih 30, Rumunija je pokazala da poseduje potencijal za iznenađenje na Evropskom prvenstvu.

Foto: www.profimedia.rs

Reprezentacija Rumunije

Na čelu rumunske reprezentacije je selektor Edvard Jordanesku, koji je pre preuzimanja ove pozicije imao uspešne trenerske angažmane u klubovima poput CSKA Sofije, Astre Đurđu, Kluža, Gaz Metana i Steaue. Sa iskustvom osvajanja lige Rumunije i Superkupa, Jordanesku preferira formacije 4-3-3 i 4-2-3-1.

U rumunskom timu, očekuje se da će prvi golman biti Horatiu Moldovan, igrač Atletiko Madrida, dok će predvodnik zadnje linije biti dvadesetdvogodišnji Radu Dragušin, koji trenutno nastupa za Totenhem. U veznom redu se ističu Janis Hađi, ofanzivni vezni Deportivo Alavesa, i Razvan Marin, defanzivni i centralni vezni, koji trenutno nastupa za Empoli.

Najslabija karika rumunske reprezentacije čini napad, predvođen tridesettrogodišnjim Denisom Alibecom i tridesetjednogodišnjim Nikolae Stančijuem, koji trenutno igraju u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Iako većina igrača igra u domaćoj ligi i nije poznata široj javnosti, ovi momci sigurno imaju motiv i neće se lako predati na Evropskom prvenstvu.

Rumunija možda jeste autsajder na papiru, ali njihov iznenađujući uspeh u kvalifikacijama pokazuje da ne treba potceniti njihovu borbu za uspeh na Evropskom prvenstvu. S obzirom na motivaciju i želju da se dokažu, ova ekipa će sigurno pružiti zanimljive nastupe na predstojećem takmičenju.

SLOVAČKA - IMA POTENCIJALA DA POMRSI KONCE FAVORITIMA

Slovačka reprezentacija fudbala je do sada nastupala na dva Evropska prvenstva, a ovo im je treći put da se takmiče na ovom prestižnom takmičenju. Najveći uspeh postignut je 2016. godine, kada su stigli do osmine finala. Ova reprezentacija se sada suočava sa izazovom takmičenja u grupi gde se smatra da ima realne šanse za uspeh, posebno u odnosu na Rumuniju, dok se ipak ocenjuje da je slabija od Ukrajine.

Slovačka je izborila svoje mesto na prvenstvu Evrope zauzevši drugo mesto u kvalifikacionoj grupi sa jakim protivnicima poput Portugala, Bosne i Hercegovine i Islanda. Lukas Haraslin, krilni igrač Sparte iz Praga, istakao se kao najbolji strelac Slovačke tokom ovih kvalifikacija postigavši tri gola.

Foto: www.profimedia.rs

Reprezentacija Slovačke

Na klupi Slovačke nalazi se Frančesko Kalcona, koji, iako ima 55 godina, poseduje značajno iskustvo rada kao asistent u većini klubova. Ove sezone je imao priliku da bude glavni trener Napolija, a njegova filozofija se zasniva na principu da ne menja igrače koji igraju dobro. Kalconina formacija 4-3-3, koju često koristi, slična je onoj koju je primenjivao dok je bio na klupi Napolija.

U odbrani, najzvučnije ime je Milan Škriniar, defanzivac PSŽ-a, koji je stekao veliko iskustvo igrajući za Inter i Sampdoriju u Italiji. Pored njega, tu je i iskusni Norbert Đomber, kao i mladi Adama Obert, čiji je potencijal prepoznat u Kaljariju. U veznom redu, ističu se iskusni Juraj Kucka, kvalitetni Stanislav Lobotka, kao i mladi igrači poput Ondraža Dude, Tomasa Suslova i Lasla Beneša, koji su se istakli u svojim klubovima.

Napadačka snaga Slovačke leži u Robertu Boženiku i Lukasu Haraslinu, koji su ključni igrači u ofanzivnom segmentu. Takođe, veliki talenat ove reprezentacije predstavlja Leo Sauer, osamnaestogodišnji igrač Fajenorda, koji je već pokazao svoj potencijal u Erediviziji.

Slovačka reprezentacija ima značajan potencijal i iskustvo koje može da joj pomogne da postigne zapažen rezultat na Evropskom prvenstvu, a navijači sa nestrpljenjem očekuju njihove nastupe na terenu.

UKRAJINA - IGRAČI IZ LIGA PETICA MORAJU BUDU NOSIOCI OVE SLEKECIJE

Ukrajina se plasirala na EVRO preko baraža, nakon što su završili treći u kvalifikacionoj grupi sa Engleskom, Italijom, Severnom Makedonijom i Maltom. U baražu su ostvarili pobede nad Bosnom i Hercegovinom, kao i nad Islandom, oba puta rezultatom 2-1.

Na klupi Ukrajine nalazi se Sergej Rebrov, legendarni fudbaler koji je tokom karijere nastupao za klubove poput Šahtjora, Dinama Kijeva, Totenhema i Vest Hema. Rebrov najviše koristi formaciju 4-2-3-1, a njegov stil igre se posebno ističe kroz kontra napade.

Foto: www.profimedia.rs

Reprezentacija Ukrajine

Ukrajina se može pohvaliti sa dva izvrsna čuvara mreže - Andrejem Luninom iz Reala i Anatolijem Trubinom iz Benfike. Na poziciji odbrane ističu se igrači poput Ilije Zabarnjog iz Bornmuta i Vitalija Mikolenka iz Evertona. U sredini terena posebno se ističu Heorhi Sudakov, mladi talentovani vezista iz Šahtjora, Ruslan Malinovski koji nastupa za Đenovu, i Viktor Tsigankov, ključni igrač Đirone. U napadu, najubitačnije ime je prvi strelac španske La Lige, Artem Dovbik, dok se kao zvučno ime ističe Mikajlo Mudrik iz Čelsija.

Ukrajina deluje kao ekipa koja bi mogla da preuzme ulogu mini-favorita pored apsolutnog favorita, Belgije. Pored njih, Slovačka i Rumunija treba da pokažu da ih ne treba otpisati prerano. Ipak, Evropsko prvenstvo je takmičenje koje može doneti mnogo iznenađenja kako na nacionalnom, tako i na ličnom planu igrača. Dobre partije na turniru mogu biti odskočna daska za prelazak u jači klub ili potpisivanje boljeg ugovora, iako to ne bi trebalo da bude prioritet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading