LOKOMOTIVA NALETELA NA KAMION, POVREĐEN VOZAČ: Zbog nepoštovanja drumske signalizacije došlo do nesreće

Autor:

Hronika

16.05.2024

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saopštenje "Srbija Kargo"

LOKOMOTIVA NALETELA NA KAMION, POVREĐEN VOZAČ: Zbog nepoštovanja drumske signalizacije došlo do nesreće

Foto: Infrastuktura železnice Srbije

- Dana, 16. maja u 15.30 časova, na delu pruge Ruma - Brasina, između stanica Štitar i Petlovača, na putnom prelazu obezbeđenom Andrejinim krstom i znakom Stop, lokomotiva koja je saobraćala sama, naletela je na kamion, koji se nije zaustavio ispred putnog prelaza, odnosno ispred znaka za obavezno zaustavljanje drumskih vozila. Vozač kamiona je sa lakšim povredama kolima hitne pomoći prevezen u Dom zdravlja.

Na lice mesta izašli su pripadnici MUP – a, kao i Zajednička železnička komisija "Infrastruktura železnice Srbije" i "Srbija Kargo" za isleđenje vanrednih događaja, koja će utvrditi sve detalje ove nesreće.

Železničke kompanije "Srbija Kargo" i "Infrastruktura železnice Srbije" ponovo apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i saobraćajnu signalizaciju, jer samo tako mogu da se spreče ovakve nesreće i sačuvaju ljudski životi - navodi se u saopštenju.

Andrejin krst na pruzi je znak koji upozorava vozače i pešake na približavanje železničkom prelazu. Ovaj znak je veoma važan za bezbednost u saobraćaju i nalazi se na mestima gde se putni pravci ukrštaju sa železničkom prugom.

Andrejin krst se sastoji od dva bela ukrštena polja u obliku slova X, postavljena na stubu pored puta. U nekim zemljama, ovaj znak može biti dopunjen crvenim obrubom ili dodatnim svetlosnim signalima.

Svrha i značaj Andrejevog krsta:

Upozorenje vozačima: Glavna funkcija Andrejinog krsta je da upozori vozače na približavanje železničkom prelazu. Vozači treba da uspore i da se uvere da je prelaz bezbedan pre nego što nastave vožnju.

Bezbednost pešaka: Pešaci takođe treba da obrate pažnju na ovaj znak i da se uvere da ne dolazi voz pre nego što pređu prugu.

Smanjenje nesreća: Postavljanje Andrejinog krsta na železničkim prelazima značajno smanjuje rizik od nesreća, jer vozači i pešaci dobijaju jasno upozorenje na mogućnost prolaska voza.

Značenje znaka u Srbiji

U Srbiji, Andrejin krst je standardni saobraćajni znak na železničkim prelazima i njegova upotreba je regulisana zakonom. Prema pravilima, vozači se moraju zaustaviti i propustiti voz pre nego što pređu prugu kada vide ovaj znak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading