UMRO STIV ALBINI! Muzičar preminuo u 61. godini, a ovo je razlog smrti! (FOTO)

Autor:

Zabava

08.05.2024

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveno je njegovo odbijanje da naplati autorski procenat za multuplatinasti album In Utero, Nirvane, koji je snimio sa bendom, prihvatajući samo honorar, upravo iz principa.

UMRO STIV ALBINI! Muzičar preminuo u 61. godini, a ovo je razlog smrti! (FOTO)

Foto: Wikimedia/soundfromwayout

Steve Albini, čuveni priznati muzičar, producent i autor preminuo je u 61. godini života, a razlog smrti je srčani udar. 

Više od 30 je proveo stvarajući muziku, a formirao je i svoju viziju poslovanja koja taj proces okružuje. Sa velikim iskustvom u DIY (Uradi sam) filozofiji, vodeći svoj bend Shellac, snimio je i producirao preko 2000 albuma. Ti poneki su  Nirvana, Pixies, Mogwai, PJ Harvey, Manic Street Preachers, The Cribs, Joana Newsom, Fugazi…U svemu tome, Albini je zarađivao za život bez vezivanja za muzičke korporacije.

Foto: Photo: Edd Westmacott / Alamy / Alamy / Profimedia

Stiv Albini

 

Čuveno je njegovo odbijanje da naplati autorski procenat za multuplatinasti album In Utero, Nirvane, koji je snimio sa bendom, prihvatajući samo honorar, upravo iz principa. Baš te 1993 objavio je esej The Problem with Music, u kome objašnjava svoje probleme sa korpracijama, napadajući ih i optužujući da bendove drže kao taoce mutnim ugovorima i ponižavajućim isplatama autorskih prava.

Foto: Photo: Edd Westmacott / Alamy / Alamy / Profimedia

Stiv Albini

 

Tokom prošle godine, na konferenciji Face the Music, u Melbournu, Australia, Steve Albini je svoju tezu još jednom iznio, i ovog puta potkrepio stavom kako je internet, kao revolucionarna tehnologija, konačno obezbedila kraj muzičke industrije koju poznajemo. On-line distribucija muzike omogućila je i publici i muzičarima zdraviji odnos, potpunu kontrolu nad svojim radom i lakše poslovanje.

Vrlo je zanimljivo njegovo izlaganje o indutriji, nekad i sad, o deljenju fajlova i ulozi interneta, ugovorima i autorskim pravima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading