MILION MRTVIH U UKRAJINI: Stravičan bilans uoči dvogodišnjice RUSKE INVAZIJE

Autor:

Vesti

10.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojni vrh u Kijevu mora da navede broj poginulih, samo tako možemo razumeti šta se dešava na frontu, rekao bivši ukrajinski tužilac Jurij Lucenko.

MILION MRTVIH U UKRAJINI: Stravičan bilans uoči dvogodišnjice RUSKE INVAZIJE

Foto: Tanjug/AP

Sudeći po najnovijim podacima s kojim su izašli zvaničnici u Moskvi i Kijevu, rat u Ukrajini dosad je odneo živote milion vojnika na obe strane. Broj žrtava dramatično se uvećao od početka ukrajinske kontraofanzive koja je počela u leto prošle godine i donela nemilosrdne kopnene bitke.

Bivši generalni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko izjavio je da su od početka ruske invazije ukrajinski gubici oko 500.000 vojnika i da će objavljivanje tačnih podataka doprineti uspešnijoj mobilizaciji.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Libkos

 

Vapaj Zelenskog

- Vojni vrh zemlje mora da navede broj poginulih. Drugačije se ne mogu iz zone komfora izvući milioni onih koji se kriju iza nekih bajki da može da služi svako, osim mene. Mora se iskreno reći - 500.000, o kojima se sada priča, ako se podeli na mesece, to je 30.000 mesečno. I onda ćemo otprilike razumeti šta se dešava na frontu - ovo je s ubijenima i teško ranjenima - rekao je Lucenko za televiziju Prjamoj.


On je pozvao predsednika Zelenskog, glavnokomandujućeg Zalužnog i ministra odbrane Rustema Umerova, da jasno kažu istinu narodu. U prilog ovim brojkama ide i izjava ukrajinskog lidera koji je na konferenciji za novinare 19. decembra prošle godine saopštio da mu se obratio generalštab oružanih snaga Ukrajine sa zahtevom da se mobiliše dodatnih 450.000-500.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 


Takođe, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je na sastanku s vojnim vrhom da je Ukrajina samo u 2023. izgubila najmanje 215.000 vojnika i 28.000 komada oružja.

- Kijevski režim nastavlja da tera svoje vojnike na klanje - rekao je Šojgu i dodao da će to samo produžiti sukob, a neće promeniti situaciju na frontu.

Ursula se izletela

Kada se uzme u obzir već poslovično skrivanje pravih gubitaka i baratanje poluinformacijama, onda sa rezervom treba uzeti i podatak o "samo" 366.790 poginulih ruskih vojnika, odnosno da se taj broj bliži ukrajinskim gubicima.


Još pre nego što su borbe intenzivirane, Njujork tajms je, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, procenio da je do tog trenutka na obe strane poginulo pola miliona ljudi. List se ogradio da je tačan broj teško proceniti jer Moskva umanjuje broj poginulih i ranjenih, dok Kijev zvanične podatke i ne objavljuje.
Republika

Foto: Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 


Osim toga, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen je još u novembru 2022. izletelo da su ukrajinski gubici oko 100.000 poginulih i ranjenih. Od tada je prošlo 14 meseci, a borbe su bile sve krvavije.

- Ni Moskva, ni Kijev ne žele da izađu s tačnim podacima jer se ne zna kako bi reagovalo javno mnjenje. Ukoliko se rat nastavi ovom žestinom ili se čak intenzivira, broj poginulih i ranjenih će rasti ogromnom brzinom - kažu vojni stručnjaci.

Ko iznese podatke, ide na sud

Ukrajinska zamenica ministra odbrane Hana Maljar ranije je upozorila sve koji objavljuju broj žrtava da će biti krivično gonjeni.

- Tokom aktivne faze rata neprijatelj koristi broj mrtvih i ranjenih da izračuna naše verovatne daljnje akcije... Ako neprijatelj ima te informacije, počeće da shvata neke od naših sledećih koraka - rekla je Maljarova.

Dnevno 100 amputacija u samo jednoj bolnici

Sergej Riženko, glavni lekar u bolnici u Dnjepru, nekadašnjem Dnjepropetrovsku, rekao je da se dnevno u tu bolnicu primi između 40 i 100 teško ranjenih vojnika. Takođe, svaki dan se izvodi između 50 i 100 hirurških intervencija.

- Većina intervencija su u stvari amputacije - istakao je Rizenko.
I ukrajinski lekari su potvrdili da mesečno gine ili bude ranjeno oko 30.000 njihovih vojnika.

Gomile nepoznatih leševa u mrtvačnici

Reporter BBC Kventin Somervil bio je na prvoj liniji fronta, gde se uverio da je mrtve gotovo nemoguće prebrojati. Zabeležio je da nepoznati vojnici leže nagomilani u maloj mrtvačnici od cigala i razgovarao s radnicom mrtvačnice Margo.

- Naši ne daju podatke o broju žrtava, ali ja znam da je on ogroman - rekla je Somervilova sagovornica.

O stravičnim razmerama ukrajinskih gubitaka rečito govore i brojna groblja na kojima se vijore nacionalne zastave, a red grobova deluje nepregledno.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading