BOR JE OD RAK-RANE POSTAO GRAD ZA PRIMER! INTERVJU: Irena Vujović, mninistarka za zaštitu životne sredine

Autor:

Vesti

29.04.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 2023. u ovom mestu nije bilo prekoračenja dnevne i srednje godišnje vrednosti koncentracija sumpor-dioksida

BOR JE OD RAK-RANE POSTAO GRAD ZA PRIMER! INTERVJU: Irena Vujović, mninistarka za zaštitu životne sredine

Foto: Foto promo, Nemanja Pancic, Tanjug/MGSI,

O nečijem radu najbolje govore rezultati. Kad je u pitanju Ministarstvo zaštite životne sredine, oni su posebno važni jer doprinose boljem kvalitetu života svakog građanina ove zemlje.


U intervjuu za Srpski telegraf ministarka Irena Vujović govori o realizovanim projektima, onome što su nam doneli, kao i svemu što je planirano u sektoru koji vodi.


n Čist vazduh ostaje jedan od prioriteta u radu Vlade?


- Sigurna sam da će bolji kvalitet vazduha ostati prioritet i u radu nove vlade, kao što je to bio i do sada, i da ćemo u godinama koje dolaze još više osetiti rezultate tog rada. Danas gotovo u svakoj lokalnoj samoupravi realizujemo neki od projekata koji imaju za cilj čistiji vazduh za sve. Do sada smo jasno sagledali koje mere su se pokazale kao najefikasnije i u narednom periodu očekujem još više kvalitetnih projekata širom Srbije. Započeli smo veliki posao, koji smo ozbiljno shvatili, i ubrzano radimo na zelenoj transformaciji Srbije.


n I kakvo je stanje u Boru, imajući u vidu neretke žalbe da je i tamo visoko zagađenje vazduha?


- Bor je ranije bio jedan od gradova s prekomernim zagađenjem, ali je u protekloj deceniji mnogo urađeno da bi se stanje popravilo i u tome smo i uspeli. Rezultati monitoringa kvaliteta vazduha od 2010. do 2023. ukazuju na trend smanjenja koncentracije štetnih materija. Primera radi, u 2023. u Boru nije bilo prekoračenja dnevne i srednje godišnje vrednosti koncentracija sumpor-dioksida, za razliku od perioda od pre desetak godina.


- Ministarstvo koje vodim dalo je saglasnost na plan kvaliteta vazduha u Boru, kojim su predviđene mere do 2033. Mere su usklađene s vizijom zelene transformacije Srbije, a odnose se, pre svega, na održivo poslovanje - smanjenje emisija iz metalurških pogona, razvoj i primenu energetske infrastrukture koja ne zagađuje životnu sredinu, smanjenje emisije suspendovanih čestica i, naravno, unapređenje monitoringa. Saglasnost je data i na program kontrole kvaliteta vazduha za tekuću godinu, kojim je predviđeno povećanje broja mernih mesta u lokalnoj mreži, što je važno za pravilno targetiranje aktivnosti i efikasnije rezultate.


n Koliko je do sada uloženo od investitora u Bor u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha?


- Srbiji su neophodne investicije jer značajno podižu životni standard građana, a mi, kao država, insistiramo na tome da, pored ekonomskog aspekta, bude zastupljen i ekološki. Investitori u Boru su, tako, prema ugovoru o investiciji, u obavezi da ulažu u oblast zaštite životne sredine i dosad su uložili 330 miliona dolara, što za grad Bor predstavlja značajno ulaganje u ovu oblast.


n Izdvojeni su prioriteti - pet najzagađenijih gradova (Beograd, Kragujevac, Niš, Valjevo, Užice) i još pet (Smederevo, Zaječar, Kosjerić, Pirot, Novi Pazar). Šta se radi ili je do sada urađeno u tim gradovima?


- Rad operativnih timova Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha fokusiran je na 10 lokalnih samouprava, koje su prepoznate kao najugroženije - Beograd, Niš, Valjevo, Užice, Kragujevac i Zaječar, Kosjerić, Smederevo, Novi Pazar i Pirot, i u svakoj se posvećeno borimo za čistiji vazduh.


- U pojedinim gradovima poput Kragujevca, Kosjerića, Valjeva i drugih rekonstruisane su kompletne gradske toplane i prebačene na ekološki prihvatljiviji energent. U modernizaciju kragujevačke toplane uloženo je čak 18 miliona evra, a donet je i važan zaključak Vlade da bi se u Valjevu rešio problem "Krušika". U svakom od ovih gradova sprovodimo i brojne druge projekte za čistiji vazduh.


- Kada je reč o aerozagađenju, u Beogradu je počelo s radom novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u obrenovačkoj termoelektrani TENT A. To je najveći ekološki projekat u Srbiji i u termoelektranama u ovom delu Evrope. Od neprocenjivog je značaja za Beograđane jer će mnogostruko smanjiti emisije sumpor-dioksida, a praškaste materije će biti svedene na granične vrednosti.


- Očekujem da će ovo biti godina u kojoj će se jasnije videti rezultati našeg rada, kao i važnost novih projekata. Ekologija je oblast koja u savremenom svetu zauzima važno mesto u životu svakog pojedinca, ali i društva kao celine. Zato je bitna sinergija svih društvenih činilaca da bi se podigla ekološka svest na najviši nivo i da bi se nastavilo s projektima od krucijalnog značaja za zaštitu i unapređenje životne sredine. U tom cilju ministarstvo je pokrenulo i kampanju "Sarađuj, ne zagađuj", kojom poručujemo da je svaki pojedinac partner državi i da svaki mali korak može mnogo da pomogne da zajedno popravimo ekološku sliku naše Srbije.

 

Ubrzano radimo na zelenoj transformaciji

Rad operativnih timova za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha fokusiran je na 10 lokalnih samouprava

 

Subvencije imaju veliki značaj

n Ministarstvo zaštite životne sredine i dalje subvencioniše projekte zaštite vazduha?


- Ministarstvo zaštite životne sredine u kontinuitetu brine o smanjenju prekomernog zagađenja vazduha jer je poboljšanje kvaliteta vazduha jedan od glavnih prioriteta. U skladu s tim strateškim opredeljenjem, mnogobrojne su mere koje sprovodimo - od zamene kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama do materijalne podrške građanima da zamene svoja kućna ložišta. Važne mere su takođe pošumljavanje i subvencije koje ministarstvo izdvaja za građane i pravna lica koja se odlučuju za kupovinu električnih vozila. Kad sumiramo, samo za ove mere, od 2020. do 2024. izdvojeno je više od 4,2 milijarde dinara. To svakako nisu konačna ulaganja jer intenzivno i kontinuirano radimo na novim projektima koji se tiču poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja zagađenja. Veliku pažnju poklanjamo i uklanjanju divljih deponija i saniranju nesanitarnih deponija jer i na taj način unapređujemo kvalitet vazduha širom Srbije.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading