ČARLS DOBIO PRVI ZVANIČNI PORTRET: Kralj pomalo iznenađen, a poznata reakcija i kraljice Kamile (VIDEO)

Autor:

Svet

16.05.2024

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako prenosi BBC, kralj i kraljica su zadovoljni portretom.

ČARLS DOBIO PRVI ZVANIČNI PORTRET: Kralj pomalo iznenađen, a poznata reakcija i kraljice Kamile (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Prvi zvanični portret kralja Čarlsa III od njegovog krunisanja otkriven je u Velikoj Britaniji.

Prezentacija slike održana je u Plavom salonu Bakingemske palate, a snimak događaja objavljen je na društvenim mrežama kraljevske porodice.

Slika (približno dva i po metra visine) prikazuje kralja u uniformi Velške garde, od koje je čin pukovnika dobio 1975. godine. Čarls ima mač u rukama i leptira na ramenu.

Portret je naslikao britanski umetnik, Džonatan Jeo, koji je ranije radio sa mnogim poznatim ličnostima, uključujući i članove kraljevske porodice. Konkretno, slikao je portrete monarhove žene - kraljice Kamile, njegovog oca - princa Filipa, i britanskog premijera - Tonija Blera.

Portret je naručila The Drapers Company, za obeležavanje pedesete godišnjice članstva tadašnjeg princa Čarlsa u kompaniji. Jeo je portret počeo da radi u junu 2021. Od tada se sastao sa Čarlsom III četiri puta. Poslednji put je kralj pozirao za portret u novembru 2023.

- Kada sam započeo ovaj projekat, kralj je još uvek bio princ od Velsa i kao leptir koji sam naslikao kako lebdi preko njegovog ramena, ovaj portret je evoluirao kako se njegova uloga u našem javnom životu promenila - rekao je Jeo, a prenosi pres-služba kraljevske porodice.

Kako prenosi BBC, kralj i kraljica su zadovoljni portretom. Prema Jeu, Kamila je pohvalila njegov rad. Čarls III je bio "pomalo iznenađen jarkom bojom", ali je inače posmatrao portret sa "osmehom sa odobravanjem". Slika je na sličan način primljena na društvenim mrežama, iako je mnoge korisnike zbunila crvena boja.

Umetnik je rekao novinarima da želi da svoju sliku učini jedinstvenom, zadržavajući tradiciju kraljevskog portreta, vojničku uniformu i mač, ali i uvodeći "dinamičan i moderan impuls" dubokim bojama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading