ZA 300 GODINA, SAMO JEDAN RAZVOD! Supružnici u Rumuniji morali da idu u "bračni zatvor" pre rastanka, a žena je imala pravo na OVO

Autor: M.V.B.

Razonoda

31.05.2024

23:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razvod se nije smatrao prihvatljivim rešenjem, već sramotom za porodicu.

ZA 300 GODINA, SAMO JEDAN RAZVOD! Supružnici u Rumuniji morali da idu u "bračni zatvor" pre rastanka, a žena je imala pravo na OVO

Foto: Shutterstock

Bierten, idilično selo u Transilvaniji, Rumunija, postalo je poznato po neobičnom konceptu "lek za razvod", ili kako ga lokalni stanovnici nazivaju, "bračni zatvor". Ovaj jedinstveni pristup rešavanju bračnih problema datira još iz srednjeg veka.

U okviru lokalne crkve, parovi čiji brakovi nisu više funkcionisali bili su zatvarani nedeljama, pod nadzorom lokalnog episkopa. Tokom ovog perioda, parovi su bili primorani da reše svoje probleme i ponovno ožive svoj brak. Deleći sve resurse - od kreveta i stolice do viljuške, parovi su bili suočeni sa izazovima zajedničkog života u zatvorenom prostoru.

  • Selo u Rumuniji koji je postao poznat po zabrani razvoda bio je Bistrița. Ova zabrana je trajala od 1920. godine do 2012. godine.
  • Tokom tog perioda, gradski savet je usvojio odluku koja je zahtevala da parovi koji su želeli da se razvedu, prvo pohađaju obavezne konsultacije sa bračnim savetnikom i da pokušaju da reše svoje probleme pre nego što im bude dozvoljeno da podnesu zahtev za razvod.
  • Ova mera je bila deo napora da se smanji stopa razvoda i ojačaju porodične veze.
  • Dok su bili u "zatvoru", supružnici su trebali da dele sve, jedan jastuk, krevet, sto, stolicu pa čak i viljušku.

Iako zvuči ekstremno, ova mera je postigla zapanjujući uspeh, sa samo jednim razvedenim parom u periodu od 300 godina. Ideja iza ovog "bračnog zatvora" bila je da se brakovi očuvaju po svaku cenu, s obzirom na to da se razvod nije smatrao prihvatljivim rešenjem, već sramotom za porodicu.

Ako bi se par ipak odlučio na razvod nakon perioda provedenog u zatvoru, žena bi imala pravo na polovinu muževljeve zarade. Međutim, ova mera nije važila za drugu ženu koja bi se odlučila na razvod. Razvod se nije smatrao prihvatljivim rešenjem, već sramotom za porodicu.

Ova tradicija danas ne traje, ali deluje kao podsetnik na vrednosti zajedništva i kompromisa u braku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading