UKRAJINSKA SELA PADAJU KAO DOMINE! Rusi nadiru ka Harkovu, Putin smislio LUKAVU taktiku, evo šta je posredi?! (MAPA/VIDEO)

Autor:

Svet

13.05.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na frontu prema ruskoj granici vode se teške borbe

UKRAJINSKA SELA PADAJU KAO DOMINE! Rusi nadiru ka Harkovu, Putin smislio LUKAVU taktiku, evo šta je posredi?! (MAPA/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Ruske snage su pokrenule kompleksni napad avionima, artiljerijom, pešadijskim trupama i oklopnim vozilima, nadirući preko granice blizu drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova.

Trenutno su zaraćene strane angažovane u žestokim bitkama oko niza sela kilometrima unutar ukrajinske teritorije.

 

 

Rusko zauzimanje sela

Moskva tvrdi da je zauzela više sela u Harkovskoj oblasti na severoistoku Ukrajine, dok Kijev tvrdi da odbija napade i bori se za kontrolu nad teritorijom.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su njihove snage zauzele pet sela u Harkovskoj oblasti - Petenivku, Ohirceve, Borisivku, Pilnu i Strilečnu - smeštena direktno na ruskoj granici.

Evakuacija civila

Nakon početka napada u petak, evakuisano je najmanje 4.000 ljudi iz Harkovske oblasti.

Guverner Harkova Oleg Sinjebuhov je izjavio da se aktivne borbe nastavljaju u svim mestima, smeštenim na tri do pet kilometara od granice.

Ipak, istakao je da nema neposredne opasnosti po prestonicu regiona, grad Harkov, i da nema potrebe za evakuacijom njenih 1,3 miliona stanovnika.

 

 

Sukobi duž fronta

Ukrajinski Generalštab je saopštio da su ruske snage napadale gotovo na svim sektorima fronta, zabeleživši 155 sukoba.

Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je izjavio da se situacija na liniji fronta u Harkovskoj oblasti pogoršala i da se borbe nastavljaju.

Taktički značajni dobici ruskih snaga

Institut za proučavanje rata (ISW) je izvestio da su ruske snage ostvarile "taktički značajne dobitke" tokom ofanzive na Harkovsku oblast.

Mape ISW-a prikazuju kako su ruske snage napale preko granice na dve tačke, zauzevši nekoliko sela.

Takođe, ruski vojni izvori tvrde da su zauzeli i druga naselja, ali to nije nezavisno potvrđeno.

Strateški efekat odvlačenja ukrajinskih snaga

Vojni analitičari veruju da je ruski napad možda deo lukave strategije, namenjen ne nužno da otvori novu liniju napada na Harkov već da odvuče ukrajinske snage sa drugih bojišta, na kojima su Ukrajinci već istrošeni i rastegnuti.

Teški trenuci za Ukrajinu

Bivši australijski general Mik Rajan izjavio je da bi rezultat mogao da bude "jedan od najtežih trenutaka za Ukrajinu u dosadašnjem ratu", ukoliko Ukrajinci odluče da drže svoje položaje po svaku cenu.

Opasnost po snabdevanje

Rusi su napali severnu pograničnu oblast upravo kako bi odvukli pažnju ukrajinskih snaga, a nedavni izveštaji pokazuju da su ruske trupe napredovale dovoljno blizu ključnog autoputa da skoro preseku ukrajinske linije snabdevanja.

Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju za ukrajinske snage na terenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading