HRVATSKA ODBILA PROJEKAT KOJI JE DANAS SPASIO SRBIJU: Pojedini delovi Dalmacije, uključujući deo Dubrovnika, i dalje su bez električne energije

Autor:

Svet

21.06.2024

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Energetski stručnjak o nestanku struje

HRVATSKA ODBILA PROJEKAT KOJI JE DANAS SPASIO SRBIJU: Pojedini delovi Dalmacije, uključujući deo Dubrovnika, i dalje su bez električne energije

Foto: Shutterstock

Nedavni veliki nestanak struje koji je pogodio Dalmaciju, delove Slavonije, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju izazvao je saobraćajni kolaps i obustavu rada mnogih radnji. Pojedini delovi Dalmacije, uključujući deo Dubrovnika, i dalje su bez električne energije, dok temperature dostižu ekstremnih 40 stepeni Celzijusa.

Prema izveštajima, uzrok ovog kolapsa još nije potpuno jasan, ali postoji mogućnost da je preopterećenje sistema jedan od ključnih faktora. Energetski stručnjak Ivica Jakić istakao je da je povećana potrošnja električne energije tokom vrhunca sezone, naročito zbog klima uređaja u brojnim stanovima i apartmanima, mogući razlog za ovakve probleme. Neki objekti nisu imali dovoljno kapaciteta priključka da podrže planiranu potrošnju, što dodatno opterećuje sistem.

Jakić je takođe pominjao da je Hrvatska imala priliku da izbegne ovakav kolaps kada joj je ponuđen podmorski kabl koji bi rasteretio dalekovode. Međutim, taj projekat je odbijen, dok je isti podmorski kabl omogućio stabilan prenos električne energije između Srbije i Crne Gore, što je Srbiju zaštitilo od ovakvih problema.

U zaključku, problemi sa prekomernom potrošnjom i nedovoljnim kapacitetom energetskog sistema su naglašeni kao glavni izazovi koje Hrvatska treba da reši kako bi se osigurala stabilnost u snabdevanju električnom energijom tokom vrhunca letnje sezone.

(Indeks)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading