IMA MRTVIH! TURSKA I GRČKA U PLAMENU, BESNE ZASTRAŠUJUĆI POŽARI! Situacija izmiče kontroli, vatra GUTA šume, nadire ka kućama! (VIDEO)

Autor:

Svet

21.06.2024

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotografije desetina koza, ovaca i magaraca koji leže u izgoreloj travi u pretežno poljoprivrednom i stočarskom regionu široko se dele na društvenim mrežama

IMA MRTVIH! TURSKA I GRČKA U PLAMENU, BESNE ZASTRAŠUJUĆI POŽARI! Situacija izmiče kontroli, vatra GUTA šume, nadire ka kućama! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Kanal13

Najmanje jedanaest ljudi je poginulo, a na desetine je povređeno u požaru niskog rastinja koji je vetar proširio na nekoliko sela na jugoistoku Turske, odnevši živote na stotine životinja.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koča prijavio je "jedanaest mrtvih i 78 povređenih", od kojih je petoro moralo biti primljeno na intenzivnu negu.

Koča je ranije rekao da je u ovoj ruralnoj oblasti koja se nalazi između gradova Dijarbakir i Mardin, blizu granice sa Sirijom, "44 osoba povređeno, uključujući deset osoba u teškom stanju".

Fotografije desetina koza, ovaca i magaraca koji leže u izgoreloj travi u pretežno poljoprivrednom i stočarskom regionu široko se dele na društvenim mrežama.

Vatra je zahvatila 5 sela

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Alija Jerlikaje, požar je izbio u četvrtak kasno zbog paljenja strništa u oblasti koja se nalazi tridesetak kilometara južno od grada Dijarbakira, gde se temperatura dnevnog termometra penje iznad 40 stepeni. Plamen se sa vetrom proširio i brzo zahvatio pet sela.

Požar je tokom noći stavljen pod kontrolu, ali su službe i danas na terenu zbog straha od ponovnog rasplamsavanja vatre, kaže ministar.

Požari u Grčkoj

I Grčka se u petak bori sa nekoliko šumskih požara u južnom delu svog kopna, podstaknutih olujnim vetrovima.

Desetine vatrogasaca uz pomoć osam letelica raspoređeno je u regionima Ahaja i Ilia i u blizini grada Kranidi na poluostrvu Peloponez.

Stanovnicima nekoliko sela na ovim prostorima rečeno je da napuste svoje domove.

 

 

Šumski požari su uobičajeni u ovoj mediteranskoj zemlji, ali su postali razorniji kako su leta postala toplija i suva, što naučnici povezuju sa klimatskim promenama.

- Brzina vetra često prelazi 95 kilometara na sat, što sprečava letelicu da se približi - rekao je portparol grčke vatrogasne brigade Vasilis Vatrakojanis na brifingu za novinare.

 

 

Ugrožene kuće

- Sve snage civilne zaštite su danas u pripravnosti, jer je za nekoliko sati u zemlji izbilo oko 45 šumskih požara. Još jedan požar koji je nakratko ugrozio kuće u primorskom gradu u blizini Atine stavljen je pod kontrolu ranije danas - saopštili su vatrogasci.

(Republika/Index.hr)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading