NOVI DETALJI JEZIVE TRAGEDIJE KOD OBROVCA: Otac se igrao i fotkao sa GRANATOM koja mu je ubila SINA i teško ranila dve žene! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

21.06.2024

21:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojni poligon Josip Markić, poznatiji pod nekadašnjim imenom Crvena Zemlja, na kojem se sve dešavalo, područje je od izuzetnog interesa za Hrvatsku

NOVI DETALJI JEZIVE TRAGEDIJE KOD OBROVCA: Otac se igrao i fotkao sa GRANATOM koja mu je ubila SINA i teško ranila dve žene! (FOTO/VIDEO)

Foto: Facebook/Dnevnik.hr/Printscreen

Prema pisanjima hrvatskih medija, češka porodica, koja je izgubila dečaka (9) u eksploziji do koje je došlo u sredu na području hrvatskog grada Obrovac, ignorisala je upozorenja koja su postavljena na samom ulazu u vojni poligon i ipak prešla prag na opasno područje.

Naime, kako navodi "Nacional.hr", otac se čak i fotografisao sa granatom koju su potom poneli sa sobom, a sa kojom se dečak igrao kada je došlo do eksplozije koja mu je oduzela život.

- Državljanin Češke (46) osumnjičen je za teško krivično delo protiv opšte bezbednosti u vezi sa krivičnim delom dovođenje u opasnost života i imovine, opasna radnja ili sredstvo - navela je portparolka zadarske policije Ivana Grbin.

 

 

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu

Vojni poligon Josip Markić, poznatiji pod nekadašnjim imenom Crvena Zemlja, na kojem se sve dešavalo, područje je od izuzetnog interesa za Hrvatsku, piše "Nacional.hr". Vojska ga koristi za obuku. I tada su mere bezbednosti stroge, a prolaz je zabranjen.

Nakon svake obuke vrši se sanacija i čišćenje od ostataka eksplodiranih mina i eksploziva.

Otkriveno šta je eksplodiralo

Prema nekim nezvaničnim informacijama portala "Danas.hr", navodno je reč o granati iz ručnog minobacača koju su ovi Česi, sakupljači ovakvih čaura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava, poneli sa sobom.

Auto im se pokvario i dete se najverovatnije igralo van auta sa tom granatom, udarajući je o asfalt, odnosno o tvrdu podlogu, što je bilo dovoljno da eksplodira jer takvi uređaji nemaju osigurač već se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu - navode hrvatski mediji.

Meštani su odahnuli što se ne radi o eksplozivnoj napravi odbačenoj u okolini.

 

 

Druga priča u rodnoj državi

Izvor blizak porodici češkim medijima ispričao je drugačiju priču.

- Dete te porodice je verovatno otišlo u žbunje da ode u toalet, ne znam. Tamo je navodno pronašao granatu. Podigao ju je i očigledno želeo da je pokaže ostalima, a kako se približavao automobilima, granata je eksplodirala. To je ubilo dečaka - tvrde sagovornici "RTL-a" čiji je identitet zaštićen.

Poznato stanje povređenih osoba

- Radi se o prodornim povredama stomaka. Nakon inicijalne trijaže i lečenja, gospođa je odmah operisana, hirurški zbrinuta i potom smeštena na Odeljenje intenzivne nege. Njeno trenutno stanje je stabilno - rekao je abdominalni hirurg Nediljko Jović, inače asistent direktora OB Zadar.

Policija, koja je sinoć i danas do popodneva obavila uviđaj, saopštila je da su Česi u automobilu poneli nepoznatu eksplozivnu napravu.

- Eksplozivna naprava je eksplodirala ispred automobila, a policijski službenici još utvrđuju okolnosti zbog kojih se eksplozivna naprava nalazila u automobilu - rekla je Ivana Grbin, portparol PU zadarske, dodajući da je Državno tužilaštvo naložilo obdukciju tela deteta.

(Republika/Nacional/RTL/Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading