NOVI JEZIVI DETALJI HORORA U HRVATSKOJ: Ispitan Čeh čiji je sin poginuo u EKSPLOZIJI GRANATE kod Obrovca

Autor:

Svet

21.06.2024

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osumnjičen je da je počinio teško krivično delo protiv opšte bezbednosti

NOVI JEZIVI DETALJI HORORA U HRVATSKOJ: Ispitan Čeh čiji je sin poginuo u EKSPLOZIJI GRANATE kod Obrovca

Foto: facebook.com/24sata

Češki državljanin čiji je sin u sredu poginuo eksploziji kod Obrovca u Hrvatskoj nakon što mu je dozvolio da u automobil unese granatu pušten je danas na slobodu.

Policija je 46-godišnjeg Čeha osumnjičila da je dozvolio sinu da uzme granatu s vojnog poligona kod Knina i unese je u auto.

Osumnjičen je da je počinio teško krivično delo protiv opšte bezbednosti u vezi sa delom dovođenje u opasnost života i imovine opšte opasnom radnjom ili sredstvom iz Krivičnog zakona Hrvatske, prenosi Index.hr.

- On se sumnjiči se da je po prethodno dogovorenom planu obilaska u sredu, 19. juna u poslepodnevnim satima u društvu svoje porodice i prijatelja došao na šire kninsko područje gde se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku - navodi se u saopštenju.

Češki državljanin je, kako se dodaje, "lakomisleno smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posledice", s detetom ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a potom ga lično stavio u svoj automobil.

Nakon što je ispitan, osumnjičeni je pušten da se brani sa slobode. Prema nezvaničnim informacijama, Česi koji su u Hrvatskoj boravili turistički, porodično i prijateljski međusobno su povezani i svesno su otišli na poligon i slikali se, a dečak je poneo protivoklopni metak.

Međutim, otac navodno tvrdi da nije znao da je dečak poneo neeksplodiranu napravu sa sobom. Reč je o otvorenom vojnom poligonu koji nije ograđen i kroz koji ide put kojim može da se ide kada vežbe nisu u toku.

Na delu na kojem se izvode vojne vežbe stoje upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku, a postoje i table koje upozoravaju na mogućnost nailaska na neeksplodirana sredstva.

Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu Česi su zaustavili vozilo, a dečak je iz vozila izvadio eksplozivno sredstvo koje se aktiviralo.

Usled eksplozije, dečak je preminuo na licu mesta, dok su dve ženske osobe zadobile teške telesne povrede. Nakon sprovedene istrage, protiv 46-godišnjaka je podneta krivična prijava Opštinskom državnom tužilaštvu u Zadru i biće mu određen pritvor u zakonskom roku, saopštila je policija.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane (MORH) i Oružane snage izrazili su danas žaljenje zbog tragedije u kojoj je poginulo dete i apelovali na javnost da poštuju table upozorenja koje jasno sugerišu da je područje vojnog poligona opasno.

- Table upozorenja jasno sugerišu da je na području vojnog poligona "Josip Markić" ulazak na vlastitu odgovornost, da je to opasno područje i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva. Ističemo da vojni poligon "Josip Markić" postoji niz decenija i da se ovakva tragedija dosad nikad nije dogodila - saopštilo je to Ministarstvo.

MORH je naveo da nema saznanja o kakvom je eksplozivnom sredstvu reč, napomenuvši da je Zadarska policijska uprava saopštila da će svi tragovi pronađeni na licu biti prosleđeni na veštačenje u Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i veštačenja "Ivan Vučetić".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading