RUSI POSTAVILI HAUBICE NA OVE DVE GRANICE! Domet im je 70 KILOMETARA, komšije u panici

Autor:

Svet

27.12.2023

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin 2021. je promenio status ruske Severne flote, čija je zona odgovornosti bila uglavnom ruski Arktik, u Severnu vojnu oblast, uključivši u nju i regiju Murmansk, koja graniči s Finskom i Norveškom

RUSI POSTAVILI HAUBICE NA OVE DVE GRANICE! Domet im je 70 KILOMETARA, komšije u panici

Foto: Tanjug-AP

Rusija će rasporediti svoje najnovije haubice u Severni vojni okrug, koji se graniči s Finskom i Norveškom, rekao je čelnik odbrambenog konglomerata Rostec.

Haubice dometa do 70 kilometara opremljene su modernim topom 2A88 kalibra 152 mm, s brzinom paljbe većom od 10 udara u minuti, kao i modernim sistemom za automatizaciju navođenja oružja, odabir cilja i navigaciju, navodi Tass.

- Testiranje novih samohodnih artiljerijskih jedinica završeno je i njihova masovna proizvodnja je već započela - rekao je Sergej Čemezov, čelnik Rosteka, u intervjuu državnoj novinskoj agenciji RIA-i i dodao da će prva pilot-serija biti isporučena do kraja 2023.

- Mislim da će se tamo (u Severnom vojnom okrugu) uskoro pojaviti jer su haubice ove klase potrebne kako bi osigurale prednost nad zapadnim artiljerijskim modelima u pogledu dometa paljbe - rekao je Čemezov.

Inače, ruski predsednik Vladimir Putin je 2021. promenio status ruske Severne flote, čija je zona odgovornosti bila uglavnom ruski Arktik, u Severnu vojnu oblast, uključivši u nju i regiju Murmansk, koja graniči s Finskom i Norveškom, prenosi B92.

Od pokretanja sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Moskva je optužila "kolektivni Zapad" za izaziva posrednički rat s Rusijom i upozorila da će izgraditi snage na svojim zapadnim granicama nakon pristupanja Finske NATO savezu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading