VAŽNO JE UČESTVOVATI, ALI I PROĆI GRUPU: Nokaut fazu čekamo predugo jer uvek budemo NOKAUTIRANI

Autor:

Sport

26.06.2024

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kada je naša zemlja poslednji put igrala u eliminacionoj rundi velikog takmičenja.

VAŽNO JE UČESTVOVATI, ALI I PROĆI GRUPU: Nokaut fazu čekamo predugo jer uvek budemo NOKAUTIRANI

Foto: Profimedia

Fudbaleri Srbije završili su nastup na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj već posle grupne faze. Poraz od Engleske (1:0) i dva remija sa Slovenijom (1:1) i Danskom (0:0) bili su premalo da se sa dva boda ode u osminu finala EVRO 2024, bar sa trećeg mesta. Od 24 selekcije čak 16 će dalje, dok ćemo mi danas kući.

Baš kao i na svim takmičenjima na kojima su naši fudbaleri igrali u ovom vek! Koliko dugo naša fudbalska javnost i navijači čekaju da vide svoje lubimce u nokaut fazi najbolje svedoči podatak da smo od tada dva puta promenili ime zemlje, a da pojedini igrači iz aktuelnog tima nisu bili ni rođeni, dok je selektor Dragan Stojković PIksi bio akter tog uspeha. Dakle, naša zemlja je poslednji put u nokaut fazi igrala na poslednjem Evropskom prvenstvu na kojem je učestvovala pre ovog, dakle u Belgiji i Holandiji 2000.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Jugoslavija na EVRO 2000

Tada su "plavi" odigrali 3:3 u grupi sa Slovenijom, pobedili su Norvešku sa 1:0, dok je Španija bila bolja od Jugoslavije sa 4:3. A onda nas je Holandija nokautirala u nokaut fazi sa 6:1.

Sledeće veliko takmičenje na kojem je naša zemlja igrala bilo je Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. Tada smo se zvali Srbija i Crna Gora a prvo nas je dobila Holandija sa 1:0, zatim Argentina sa 6:0 i za kraj Obala Slonovače sa 3:2.

Četiri godine kasnije nastup na Mundijalu u Južnoj Africi započeli smo porazom od Gane (1:0), zato sm savladali Nemačku sa 1:0, ali je posle euforije uspedio poraz od Australije sa 2:1 i pakovanje kofera.

Na novo Svetsko prvenstvo čekali smo osam godina, a onda ništa bolja slika u Rusiji 2018. Savladana je Kostarika sa 1:0, ali su porazi od Švajcarske (2:1) i Brazila (2:0) bili kobni.

A onda smo uz euforiju otišli na Mundijal u Kakataru. Nažalost, porazi od Brazila (2:0) i Švajcarske (3:2), uz remi sa Kamerunom (3:3) bili su premalo da se prođe grupna faza.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Brazilci nas izbacili sa SP 2018 i 2022.

Posle ovog aktuelnog neuspeha moraćemo da čekamo barem dve godine. Odnosno, moramo da se prvo domognemo Mundijala u SAD, Kanadi i Meksiku, a onda da pokušamo da konačno prođemo grupu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading