POBEDILI SMO IH JEDNOM I OPET ĆEMO: U susretu sa Engleskom smo već trijumfovali kao Jugoslavija, evo ko je pored Džajića bio u POBEDNIČKOM TIMU

Autor:

Sport

16.06.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treba nam "novi Džaja".

POBEDILI SMO IH JEDNOM I OPET ĆEMO: U susretu sa Engleskom smo već trijumfovali kao Jugoslavija, evo ko je pored Džajića bio u POBEDNIČKOM TIMU

Foto: Starsport

Večeras je tek drugi susret našeg državnog tima sa Englezima na evropskim prvenstvima, a prvi je pripao - Jugoslaviji!

Istorijsku pobedu nad Engleskom, Jugoslavija je ostvarila u polufinalu EVRO 1968, srušila je u Firenci tadašnjeg svetskog šampiona golom Dragana Džajića u finišu meča.

- Davno je bilo, ali se ne zaboravlja. Gol i pobeda protiv aktuelnih svetskih prvaka jedan je od najvećih podviga u istoriji jugoslovenskog fudbala. Podsetiću da smo na putu ka završnom turniru u Italiji, morali da izbacimo i aktuelne vicešampione sveta, Saveznu Republiku Nemačku - komentarisao je Dragan Džajić na 55-godišnjicu gola Englezima.

Bio je to prvi takmičarski duel Engleske i Jugoslavije, a potom su zabeležena samo još dva. Albion je bio ubedljiv u kvalifikacijama za EVRO 1988 (2:0 na Vembliju i 4:1 na Marakani).

Od 15 susreta čak 12 su bila prijatelsjkog karaktera, a u ukupnom bilansu Englezi u odnosu na naš državni tim imaju blagu prednost (šest pobeda, pet remija, četiri poraza).

 

Prvi duel Jugoslavije i Engleske odigran je 1939. godine na stadionu BSK-a u Beogradu, bilo je 2:1 za domaćina golovima Glišovića i Perlić.

Najbitniju pobedu nad Englezima ostvario je 1968. godine tim predvođen selektorom Rajkom Mitićem, činili su ga: Ilija Pantelić, Mirsad Fazlagić, Milan Damjanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković, Ivan Osim, Vahidin Musemić, Dobrivoje Trivić, Dragan Džajić.

Noć u Gelzenkirhenu traži novog junaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading