GLEDAJU TUĐE DVORIŠTE A SVOJE NISU POČISTILI: Sramni engleski mediji zaboravili kakvi su huligani njihovi navijači, ali evo kratke istorije!

Autor:

Sport

12.06.2024

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Englezi dižu tenzije pred meč sa Srbijom.

GLEDAJU TUĐE DVORIŠTE A SVOJE NISU POČISTILI: Sramni engleski mediji zaboravili kakvi su huligani njihovi navijači, ali evo kratke istorije!

Foto: www.profimedia.rs

Još dva dana nas deli od početka 17. po redu Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Ono što nas najviše zanima jeste 16. jun kada će nacionalni tim Srbije odmeriti snage protiv Engleske u 21.00 čas na Ventlis Areni u Gelzenkirhenu. Ovo će ''orlovima'' biti prvi meč na ovoj smotri. Takođe, naša selekcija učestvuje na evropskoj smotri nakon 24 godine čekanja.

Utakmica protiv Engleske jeste bitna, tu će se videti pravo stanje našeg nacionalnog tima. Međutim, Britanska štampa je zakuvala atmosferu pred ovaj duel i stvorila negativnu energiju. Naime, mnogi portali su uputili brutalne prozivke na račun srpskih navijača, nazvavši ih huliganima. Navodno se plaše tuče. Njima su se pridružili i nemačka policija, navodivši da imaju saradnju sa engleskom policijom, dok sa srpskom ne.

Daju sebi za pravo da pišu oni koji su bili sinonim za huliganstvo, čiji su navijači bili najgori i pravili brutalne nerede. Zaboravljaju Englezi kakvi su njihovi navijači bili, ali tu smo mi da ih podsetimo. U novijoj istoriji je bio to sukob u Minhenu kada su navijači pevali pesme iz Drugog Svetskog rata i prozivali Nemce. Takođe, pred finale Lige šampiona 2021. godine kada su igrali Mančester siti i Čelsi. Na prošlom Evropskom prvenstvu su imali jeziv sukob sa Rusima. Da, to je u novijoj istoriji, a šta je bilo ranije? Evo jedne istorije o ''divnim'' i ''miroljubivim'' navijačima iz Engleske.

Foto: www.profimedia.rs

Navijači Engleske

Posebno ističe tragični događaj koji se desio na Hejsel stadionu 29. maja 1985. godine imao je dalekosežne posledice po engleske fudbalske klubove i njihovo učešće u evropskim takmičenjima. Nažalost, ovaj događaj je rezultirao smrću 39 Juventusovih navijača, a mnogi Italijani su bili tu sa porodicama, a ne kao vatreni navijači. Nakon što su Liverpulovi huligani probili kordon policajaca i napali italijanske navijače, zid se srušio na njih, što je dovelo do ove velike tragedije.

Foto: www.profimedia.rs

Hejseli 1985. godine

Kao posledica tragedije na Hejsel stadionu, engleski klubovi su izbačeni iz svih evropskih takmičenja u periodu od maja 1985. godine do 1990. godine. Liverpul je dodatno kažnjen i dobio je još jednu godinu više zabrane. Ova odluka je imala značajan uticaj na engleski fudbal i njegovo učešće u evropskim takmičenjima tokom narednih godina.

Tragedija na Hejsel stadionu ostaje trajno obeležena u istoriji fudbala i podseća nas na važnost održavanja reda i bezbednosti na sportskim manifestacijama. Ovaj događaj je imao dalekosežne posledice po engleski fudbal i podsetio nas je na važnost suzbijanja nasilja i huliganstva u sportu.

Tokom 1950-ih, Velika Britanija je doživela drugi talas huliganizma na fudbalskim stadionima. Navijači Liverpula i Evertona su bili uključeni u više incidenata, što je dovelo do ozbiljnih posledica po reputaciju britanskog fudbala. Međutim, od tada je došlo do evolucije u tretmanu ovog problema.

Od 1960-ih do danas, Velika Britanija je imala loš ugled u svetu zbog divljanja na fudbalskim utakmicama , pa je često huliganstvo nazivano “engleska bolest”. Od 1980-ih pa sve do 1990-ih Vlada Velike Britanije je vodila sveobuhvatni rat sa nasiljem u fudbalu. Iako je huliganstvo na fudbalskim utakmicama sve više zabrinjavajuće u nekim drugim evropskim zemljama poslednjih nekoliko godina (kod nas na Balkanu pogotovo), britanski navijači sada imaju bolju reputaciju u inostranstvu. Iako izveštaji britanskog fudbalskog huliganizma i dalje postoje, sada se uglavnom okršaji huligana zakazuju na unapred određenim lokacijama, a ne na samim utakmicama.

Dva glavna događaja 1973. doveli su do odvajanja navijača i uvođenja zaštitne ograde na fudbalskim stadionima u Engleskoj. Mančester Junajted je ispao u drugu ligu, a huligani iz Mančestera, koji su se nazivali “Crvena armija”, su izazvali haos na stadionima širom zemlje, a navijač Boltona je ubio nožem mladog navijača Blakpula tokom utakmice Druge divizije.

Potpuni haos je izbio na stadionu “The Den” u martu 1978. godine tokom četvrtfinala FA kupa između Milvola i Ipsviča. Borba je počela na tribinama, a zatim se nastavila na terenu i na uskim ulicama oko stadiona. Ovo su samo neki od incidenata engleskih navijača, a sigurno ih ima pregršt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading