AKCIJA NEMAČKE "DUBOKE DRŽAVE" PROTIV SRBIJE! Operacija "Prekretnica"

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

24.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj je naterati Beograd da poklekne po pitanju Kosova, uvođenja sankcija Rusiji i odnosa prema RS

AKCIJA NEMAČKE "DUBOKE DRŽAVE" PROTIV SRBIJE! Operacija "Prekretnica"

Foto: Jonas Ekstromer/TT, Dragan Kadic

Zbog beskompromisnog insistiranja na zaštiti interesa na Kosovu, u Republici Srpskoj i odbijanja da se Rusiji uvedu sankcije, Srbija je već izvesno vreme na tapetu dela establišmenta i najjačoj zemlji Evropske unije Nemačkoj. Deo takve politike sprovode pojedini zvaničnici, a deo takozvana duboka država, koja postoji u Nemačkoj, baš kao u SAD i drugim svetskim silama.


Tako je Mihael Rot, predsednik spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga, poručio da je vreme za prekretnicu u odnosima prema Srbiji, koristeći reč tog značenja na nemačkom, koja za naše uši prilično zlokobno zvuči: zeitenvende (izgovara se cajtenvende).


- Mnoge ugledne kolege iz Bundestaga i drugih parlamenata u Evropi imaju ozbiljne sumnje u "strategiju" EU i SAD za deeskalaciju između Srbije i Kosova. Nije ni uravnotežena ni pametna. Krajnje je vreme za zeitenvende - napisao je Rot na društvenoj mreži Iks.


VIOLIN KOLEGA


Rot je ovim reagovao na tvit Borisa Mijatovića, poslanika Zelenih u nemačkom Bundestagu (partijski kolega Viole fon Kramon), koji je bio u poseti Prištini i "šokirao se što na Kosovu i dalje postoje institucije kojima upravljaju Srbi":


- Institucije kojima upravljaju Srbi na Kosovu? Nije li to deo tekućeg sukoba? Beograd nastavlja da podržava nelegalne strukture, ali je potpisao nekoliko dokumenata za povlačenje zvaničnih institucija. Stigao sam danas u Prištinu i dobio mnogo pitanja. EU je tako nerazumna?


Na sve se nadovezao jedan od najvećih mrzitelja Srba u nemačkoj politici, šef odbora Bundestaga za saradnju sa zapadnim Balkanom Josip Juratović (ima hrvatsko poreklo), koji je maliciozno rekao da je Vučić najveći kočničar Srbije na putu ka EU.
A nedavno je upravo predsednik Aleksandar Vučić rekao da je došao u posed dokumenata koje su pripremile dve spoljne službe za svoja ministarstva. Kako je rekao, u tim dokumentima se govori da je Srbija problem jer ne priznaje Kosovo, tolerantna je prema Miloradu Dodiku i poligon je s kojeg ruski mediji mogu slobodno da se obrate. U nastavku se dodaje da treba da se izbore protiv toga "kako bi urušili poverenje naroda u Vučića". Predsednik Srbije je tada na tabli nacrtao mapu, kako je rekao, rata i napada koji se vode protiv njega i države.


ŠTA JE SUŠTINA?


Prema rečima Živadina Jovanovića, bivšeg šefa diplomatije, ponašanje Nemačke i najava novih pritisaka nije iznenađenje, ali jeste iznenađujuće da nemačka politička elita ne shvata suštinu problema na Kosovu, odnosno separatizam koji će koštati celu Evropu.
- Nemačka ne razume da je njena dosadašnja politika pritisaka na Srbiju doživela fijasko i da je Šolcov plan, koji se samo zove Šolc - Makronov, sramota za Evropu. On, u stvari, predstavlja gaženje elementarnih normi svetskih odnosa o neizmenjivosti međunarodno priznatih granica. Iznenađuje me da Nemačka, koja važi za racionalnu državu, ne shvata da put kojim je krenula, dakle put pritisaka, ne vodi nigde - kaže Jovanović.

 

Jovanović: Čudi me da nemačka politička elita ne shvata da će separatizam na Kosovu koštati celu Evropu


 

Ekonomski odnosi punom parom se uspešno razvijaju

Interesantna je činjenica da se odnosi Srbije i Nemačke paralelno odvijaju na dva potpuno različita koloseka. Dok su u političkoj sferi primetna razmimoilaženja, i to suštinska, u nekoliko pitanja (Kosovo, sankcije Rusiji i odnos prema RS), istovremeno ekonomska saradnja napreduje punom parom.


Kako pokazuju zvanični podaci, trgovinska razmena dveju zemalja raste iz godine u godinu, Nemačka je najveći strani investitor kod nas, a firme iz te države zapošljavaju kod nas gotovo 80.000 ljudi.


 

Ana Brnabić: Ovako izgleda kada vas pristrasnost zaslepi

O Mihaelu Rotu izjasnila se pre nekoliko dana i premijerka Ana Brnabić, reagujući na njegovu drugu objavu na mreži Iks, gde je poručio da Srbija navodno sve više liči na autoritarni režim, podelivši snimak iz Beograda, nastao na Dan državnosti.


- Ovako to izgleda kada vas pristrasnost zaslepi. Mihael Rot je nekada bio jedan od onih političara koji bi dvostruko ili čak trostruko proveravali informacije pre nego što ih objave (ili podele). Onda je njegova pristrasnost prema Srbiji i Aleksandru Vučiću postala toliko jaka i očigledna da je počeo da veruje u sve što odgovara njegovom pogledu na stvarnost. Otuda i tvit koji predstavlja školski primer lažnih vesti i kampanje dezinformacija. Sramota - objavila je Brnabićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (21)

Loading
Kristina

24.02.2024 20:03

Srbija nikada neće biti ponižena i poražena.

Dragan

24.02.2024 20:06

Operacija " Nemačka jede gov.a opet."

Odgovori 14 3
Miki

24.02.2024 20:08

Niko ne uzima u obzir da u SAD postoje dve frakcije u vladajucoj eliti: Atlantska i Evroazijska. Ova druga zagovara geostrateske interese SAD u saradnji sa Evroazijskim Velikim silama i od posle II Sv rata aktivna je na Zapadnom Balkanu (bivsa Jugoslavija) a sada i u Srbiji.

Mira

24.02.2024 20:10

Amerika kao i Narodnjaci u EU i dalje žele tiraniju u Srbiji nažalost. Tu se jedino slažu i Bajden i Fon der Lajon i Putin i Ksi - da Srbija treba da bude švedski sto za sve njihove interese, režim podmićen, a narod roblje.

Odgovori 4 10