POČINJE RAT NA SVIM MORIMA - OKRŠAJ BEZ GRANICA! Sukob Izraela i Hamasa preti da postane globalni, na meti vodeni putevi širom sveta!

Autor:

Vesti

24.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huti u Indijskom okeanu pogodili tanker s hemikalijama, a Iran preti da će "snage otpora" zatvoriti i Sredozemno more i Gibraltar

POČINJE RAT NA SVIM MORIMA - OKRŠAJ BEZ GRANICA! Sukob Izraela i Hamasa preti da postane globalni, na meti vodeni putevi širom sveta!

Foto: Tanjug/AP

Rat između Hamasa i Izraela preti da postane globalni i da se proširi i na sva svetska mora. Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je dron lansiran iz Irana pogodio u subotu tanker koji je plovio u vodama Indijskog okeana i koji je prevozio hemikalije.

- Tanker "Chem pluto" u vlasništvu japansko-holandske kompanije, koji je plovio pod zastavom Liberije, pogođen je dronom koji je lansiran iz Irana u subotu oko 10 časova po lokalnom vremenu u Indijskom okeanu, oko 200 nautičkih milja od obale Indije - izjavio je portpartol Pentagona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džozef Bajden

OBORENA ČETIRI DRONA

Ovaj incident najavljuje eskalaciju tenzija nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i nove rizike, tako da nije ugroženo samo Crveno more, već i brodovi koji plove drugim redovnim morskim rutama. Centralna komanda američkih oružanih snaga saopštila je da su pripadnici militantne organizacije Huti, proiranskih pobunjenika u Jemenu, ispalili dve protivbrodske balističke rakete na plovila koja su se kretala međunarodnom brodskom rutom u južnom delu Crvenog mora.

Tanker za hemikalije i naftu koji plovi pod norveškom zastavom izvestio je da ga je za dlaku promašila bespilotna letelica, a tanker za sirovu naftu u vlasništvu Gabona, koji plovi pod zastavom Indije, izvestio je da je pogođen. Dve protivbrodske balističke rakete takođe su ispaljene na međunarodne brodske puteve u južnom delu Crvenog mora iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu, a američki ratni brod je uspeo da obori četiri drona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Iranska bespilotna letelica Mohadžer-10

Iran je oštro negirao optužbe Sjedinjenih Američkih Država da je umešan u napade Huta, ali je funkcioner Teherana Muhamed Reza Nakdi izjavio da će "zbog zločina u Pojasu Gaze" Amerika i njeni saveznici moraju da očekuju pojavu novih snaga otpora i zatvaranje drugih plovnih puteva.

- Uskoro će morati da očekuju da će Sredozemno more, Gibraltar i drugi vodeni putevi biti zatvoreni za njih - upozorio je Nakdi.

Da Teheran misli ozbiljno i da može da ugrozi mete na velikim udaljenostima, pa i na moru, pokazala je i nedavna vojna parada na kojoj je prikazana i bespilotna letelica s najvećim dometom na svetu, zajedno s balističkim i hipersoničnim projektilima. Mediji u ovoj zemlji su javili da su imena dronova mohadžer, šahed i araš.

Teheran predstavio nove krstareće rakete

Iranska mornarica juče je u svoj arsenal dodala sofisticirane krstareće rakete domaće proizvodnje, javila je državna televizija. Objavljeno je da su krstareće rakete talejeh i nasir stigle u pomorsku bazu u blizini Indijskog okeana, u južnoj iranskoj luci Konarak.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Teheran predstavio nove krstareće rakete

Komandant mornarice admiral Šahram Irani rekao je da talejeh ima domet veći od 1.000 kilometara i nazvao ga "potpuno pametnom raketom" jer je sposobna da promeni mete tokom leta.

- Nasir ima domet od 100 kilometara i može se instalirati na ratne brodove - dodao je Irani.

Iran navodi da ima zalihe raznih vrsta projektila dometa do 2.000 kilometara, sposobnih da dosegnu "njegovog najvećeg neprijatelja" Izrael i američke baze u regionu.

DOSAD 100 NAPADA

- Napravili smo naprednu letelicu po imenu mohadžer-10 s povećanim dometom i trajanjem leta, kao i većim kapacitetom za teret. Ima operativni domet od 2.000 kilometara, može da leti do 24 sata i ponese teret od 300 kilograma, što je dvostruko veći kapacitet od mohadžera-6 - zvanično je objavljeno u Iranu.

Napadi na brodove od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra naveli su velike brodarske kompanije da preusmere svoje brodove na južni vrh Afrike uprkos većim troškovima goriva zbog mnogo dužih ruta. Huti su dosad izveli više od 100 napada bespilotnim letelicama i projektilima, ciljajući 10 trgovačkih brodova povezanih s više od 35 zemalja, saopštio je Pentagon.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Jasmina Andrić

Jasmina Andrić, član Upravnog odbora Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost i urednica časopisa Odbrana i bezbednost, kaže za Srpski telegraf da je velika mogućnost proširenja sukoba.

- Na udaru su pomorski putevi. Pretpostavka je da je Iran naoružao Hute i da će nastaviti da naoružava i druge grupacije koje se mogu suprotstaviti Izraelu, kako na moru tako i na kopnu. Ne zaboravimo da Huti imaju raketne projektile koji imaju domet do izraelskih granica. Takođe mislim da su i mnogi drugi delovi sveta u potencijalnom riziku od novih sukoba, postoji preko 100 nerešenih konflikata u svetu u ovom trenutku koje ovakva geopolitička situacija može rasplamsati - ističe naša sagovornica.

Kompanije moraju da menjaju rute: Cene svih roba odleteće u nebo

Cene svakodnevne robe kao što su televizori i patike mogle bi naglo da skoče ako brodovi budu bili primorani da koriste rute koje zaobilaze Crveno more zbog učestalih napada pobunjenika Huta, kažu stručnjaci za BBC.

Trenutno se procenjuje da 12 odsto svetske trgovine prolazi kroz Suecki kanal na severnom kraju Crvenog mora, što podrazumeva 30 odsto svetskih brodskih kontejnera. Napuštanje ove rute podiglo bi troškove prevoza robe, osiguranja i drugih pomorskih logističkih usluga i do 30 odsto, a dodatni troškovi bi se naplaćivali od potrošača.

Mnoge velike kompanije, među kojima "Britiš petroleum", honkonški "OOCL", "Mersk", "Hapak Lojd", "MSC" i "CMA CGM", sada su obustavile plovidbu ili preusmerile brodove oko južne Afrike i Rta dobre nade, što će umnogome produžiti putovanje. Na primer, ruta između Zaliva i Londona preko Sueckog kanala iznosi 12.000 kilometara ili 14 dana, dok je put preko Rta dobre nade duga 20.900 kilometara, odnosno tridesetak dana.

Iran preti Rusiji zbog Persijskog zaliva

Iran je pozvao ruskog otpravnika poslova na razgovor, nakon što su Moskva i arapske zemlje ranije ove nedelje izdale zajedničko saopštenje u kojem dovode u pitanje iransko pravo na sporna ostrva u Persijskom zalivu, objavili su juče iranski državni mediji.

Naime, sa Foruma Arapsko-ruske saradnje u Maroku upućena je poruka u kojoj se poziva na mirno rešenje da bi se rešio konflikt između Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata oko ostrva. Ovo je drugi put da je Iran pozvao ruskog izaslanika da izrazi protest zbog komentara oko spornih ostrva, a zbog slične izjave je na razgovoru bio 2022. i kineski ambasador.

Tri ostrva, Abu Musa, Veliki Tunb i Manji Tunb, nalaze se kod strateškog Hormuškog moreuza, na ključnom plovnom putu kroz koji prolazi oko jedne petine svetskih zaliha nafte. Zasad nema sporazuma između dve zemlje oko ostrva.

Sprečeni teroristički napadi širom Evrope

Bezbednosne vlasti Austrije, Nemačke i Španije uhapsile su islamske ekstremiste koji su planirali terorističke napade u novogodišnjoj noći ili na Božić.
Meta napada trebalo je da budu božićne službe u katedralama u Kelnu, Beču i Madridu, piše nemački Bild i dodaje da su teroristi iz Tadžikistana planirali napad u ime Islamske države. Navodi se da je nekoliko osumnjičenih uhapšeno u bečkom okrugu Otakring, a još jedan u Sarskoj oblasti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sprečeni teroristički napadi širom Evrope

U Kelnu su dovedeni psi za otkrivanje eksploziva, koji su satima tražili bombe u katedrali, a od subote uveče su preduzete posebne mere zaštite. Bečka policija je saopštila da zbog trenutne procene službe za zaštitu ustava i kontinuiranog povećanja nivoa uzbune od terorizma postoji povećan rizik u Austriji tokom novogodišnjih praznika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading