"PUTINOV PREDLOG JE NEOZBILJAN": Šolc oduvao predsednika Rusije, očekuje se žestoka reakcija iz Kremlja

Autor:

Svet

15.06.2024

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin je juče izjavio da Ukrajina, kako bi počeli mirovni pregovori, mora da povuče svoje trupe sa cele teritorije novih regiona Rusije i da se odrekne namere da uđe u NATO

"PUTINOV PREDLOG JE NEOZBILJAN": Šolc oduvao predsednika Rusije, očekuje se žestoka reakcija iz Kremlja

Foto: Tanjug/AP

Lideri G7 na samitu u Italiji nisu razgovarali o predlozima ruskog predsednika Vladimira Putina za mir u Ukrajini jer svi znaju da su ti predlozi neozbiljni, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

On je u Italiji, neposredno pre odlaska u Švajcarsku, gde danas počinje konferencija o Ukrajini, rekao da su Putinovi predlozi imali za cilj samo da odvrate pažnju od konferencije, prenosi Rojters.

''Svi znaju da ovaj predlog nije bio ozbiljan, ali je imao veze sa mirovnom konferencijom u Švajcarskoj“, rekao je Šolc u intervjuu za televiziju ZDF.

Putin je juče izjavio da Ukrajina, kako bi počeli mirovni pregovori, mora da povuče svoje trupe sa cele teritorije novih regiona Rusije i da se odrekne namere da uđe u NATO.

U Švajcarskoj danas počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini uz učešće 100 delegacija iz celog sveta, ali ne i Rusije.

Lideri zemalja G7 obavezali su se da će nastaviti da pružaju vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, navodi se u završnom saopštenju sa samita sedam najrazvijenijih zemalja koji se danas završava u mestu Borgo Enjacija, u regiji Pulja u južnoj Italiji.

"Potvrđujemo našu stalnu podršku Ukrajini, onoliko dugo koliko bude potrebno. Zajedno sa međunarodnim partnerima, posvećeni smo nastavku pružanja vojne, finansijske, humanitarne i podrške Ukrajini za obnovu nakon završetka rata", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu italijanskog predsedništva G7.

Zemlje G7 su pozdravile održavanje mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj, izrazile zabrinutost zbog podrške Kine Rusiji i pozvale Peking da izvrši pritisak na Moskvu da obustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

G7 je takođe zapretio Iranu uvođenjem sankcija zbog vojne pomoći Rusiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading