OVO JE SAMO POČETAK! Ekstremna DESNICA sve popularnija među mladim Nemcima! "Stvar je izmakla kontroli!"

Autor:

Svet

14.06.2024

23:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrde da sa sadašnjom Šolcovom vladom, vladom levog centra, stvari kreću u pogrešnom smeru

OVO JE SAMO POČETAK! Ekstremna DESNICA sve popularnija među mladim Nemcima! "Stvar je izmakla kontroli!"

Foto: shutterstock

Ekstremno desna stranka Alternative für Deutschland (AfD) postigla je u nedelju zapanjujuć uspeh među mladim biračima.

Nakon što je spuštena dobna granica, u Nemačkoj su po prvi put na izborima za Evropski parlament mogli da glasaju 16-godišnjaci.

Pre pet godina Nemci mlađi od 25 godina većinom su podržali Zelene, da bi na ovim izborima dali čak 16% svojih glasova AfD-u što je povećanje od 11% glasova.

AfD je iskoristio podršku koju uživa na bivšem komunističkom istoku pobedivši u svakoj državi, uključujući Brandenburg, gde je osvojio 27,5% glasova.

The Guardian je po izlasku s glasanja zaustavio 16-godišnjeg Paula Fridriha koji im je ponosno rekao kako je glasao za AfD i da je jedva čekao da glasa. Ono što je njega nagnalo da glas da AfD-u je ono što brine većinu mladih Nemaca: strah od širenja rata u Evropi, inflacija, pad ekonomije, ilegalne migracije i kriminal.

Tvrdi da sa sadašnjom Šolcovom vladom, vladom levog centra, stvari kreću u pogrešnom smeru. Nada se da će svojim glasom to promeniti i da AfD može da popravi situaciju.

Mlade pristalice stranke podržavaju "remigraciju" Nemaca imigrantskih korena koji ne uspeju da se integrišu u društvo.

Nakon što je u javnost puštena vest da su najviši zvaničnici AfD-a raspravljali o takvom predlogu, na ulice je izašlo na desetine hiljada Nemaca u znak protesta.

Međutim, među pristalicama AfD-a ta tema je postala besramna tačka razgovora.

Zanemarujući stranačke skandale i pokušaje pranja nacističke prošlosti, Konstantin i njegov prijatelj Leonard (18) takođe su glasali za AfD.

Leonard smatra da kad izbeglice dođu u Nemačku, rade i lepo se ponašaju bez da ga uznemiravaju i imaju pravo da ostanu, ali ako prave probleme treba ih poslati kući.

Lea (22) ističe pak kako su AfD i BSW jedini koji se zalažu za lokalnu sigurnost.

- Nemam ništa protiv stranaca, ali problem s kriminalom je izmakao kontroli. Svaki vikend vidite ljude kako vade noževe - rekla je za Guardian.

Mladi su istakli problem kriminala koji se pojavio istovremeno s dolaskom velikog broja stranaca u zemlju.

Naime, zločini u Brandenburgu an der Havelu, gradu istočno od Berlina, porasli su za 9 posto između 2021. i 2023. godine.

Poslednji podaci pokazuju da je od 74.000 ljudi u gradu, njih 6.000 rođeno u inostranstvu.

Još jedna politika s kojom se ne slažu je isporuka oružja Ukrajini i brine ih kako bi oni i njihovi vršnjaci mogli jednog dana da budu pozvani u borbu.

Iako je Nemačka zaustavila regrutovanje pre 13 godina, sve se više raspravlja o strategijama za podsticanje mladih da se pridruže vojsci.

Postoje još uvek oni koji se zgražaju na politike AfD-a kojima najviše zameraju ekstremne stavove po pitanju ratovanja, queer prava, reproduktivnih prava žena i jednakosti na radnom mestu.

Strahovi po pitanju ovih tema i strahovi za ekonomsku bezbednost potisnuli su klimatsku krizu iz glave mladih glasača.

Kilian Hampel, koautor studije Mladi u Nemačkoj, koja je u aprilu predvidela skok podrške krajnjoj desnici, smatra kako će se razilaženje u mišljenjima mladih s odmakom vremena povećati, piše Jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading