SI ĐINPING ZABRINUT ZBOG ZAOŠTRAVANJA U UKRAJINI: Ukazao na važne stavke o postizanju mira

Autor:

Svet

25.06.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski lider je istakao da je Peking spreman da igra konstruktivnu ulogu u političkom regulisanju ukrajinskog problema

SI ĐINPING ZABRINUT ZBOG ZAOŠTRAVANJA U UKRAJINI: Ukazao na važne stavke o postizanju mira

Foto: Tanjug/AP

Kineske vlasti smatraju nedopustivim širenje i zaoštravanje ukrajinskog sukoba i ukazuju na neophodnost stvaranja povoljnih uslova za mirovne pregovore, Peking je spreman na konstruktivnu ulogu u tome, izjavio je predsednik Kine Si Đinping na sastanku sa poljskim kolegom Andžejem Dudom.

- Neophodno je uložiti napore da bi se izbeglo širenje i zaoštravanje sukoba u Ukrajini. Potrebno je aktivno doprinošenje smirivanju situacije i stvaranju uslova za mirovne pregovore - rekao je Si.

Prema njegovim rečima, pomenuti napori odgovaraju interesima međunarodne zajednice, uključujući i Evropi.

Kina podstiče i podržava sve što doprinosi mirnom regulisanju krize, izgradnji uravnotežene, efikasne i stabilne arhitekture evropske bezbednosti - dodao je Si.

Kineski lider je istakao da je Peking spreman da igra konstruktivnu ulogu u političkom regulisanju ukrajinskog problema.

- Kineska strana je spremna da sarađuje sa Poljskom kako bi promovisala razvoj bilateralnih odnosa na višem nivou i unela više stabilnosti i izvesnosti u svet promena i haosa - naveo je Si.

Govoreći o rusko-kineskoj trgovini, predsednik je poručio da Peking neće prihvatiti pokušaje manipulisanja pitanjima vezanim za normalnu trgovinu dveju zemalja.

- Peking se protivi da neki ljudi koriste normalnu trgovinu između Kine i Rusije kao izgovor za ocrnjivanje Kine - napomenuo je on.

Poljski predsednik Andžej Duda nalazi se u državnoj poseti Kini od 22. do 26. juna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading