MISTERIOZNA SLUZ NA JADRANU! Ako ste krenuli na letovanje, obavezno pročitajte ovo: Evo da li ima OPASNOSTI ZA ZDRAVLJE

Autor:

Svet

24.06.2024

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sluz, osim što se sastoji od amorfne želatinske mase, sadrži raznovrsne čestice, kako žive, tako i izumrle

MISTERIOZNA SLUZ NA JADRANU! Ako ste krenuli na letovanje, obavezno pročitajte ovo: Evo da li ima OPASNOSTI ZA ZDRAVLJE

Foto: Antony SOUTER/Alamy/Profimedia

Površina mora uz severni deo Jadrana danima je već prekrivena želatinskim slojem mulja, što mikrobiolozi u Hrvatskoj objašnjavaju cvetanjem mora, dok slovenački stručnjaci iznose drugačije teorije o uzroku ove pojave.

Prema Slovenačkom nacionalnom institutu za biologiju, sluz na površini mora nastaje delovanjem fitoplanktona koji izlučuje veliku količinu organske materije u vodu. Potrebno je nekoliko sedmica da mikroorganizmi razgrade ovu sluz.

Patricija Mozetič iz Morske biološke stanice naglašava da se ovaj fenomen razlikuje od cvetanja mora, što dodatno komplikuje situaciju, prenosi zagrebački Večernji list.

Sluz, osim što se sastoji od amorfne želatinske mase, sadrži raznovrsne čestice, kako žive, tako i izumrle. Na nju se hvataju fitoplankton, zooplankton i njihove izlučevine, larve i jajašca različitih životinja. Takođe, uključuje čestice kostura, ostatke biljnih i životinjskih ćelija, bakterije, polen, ciste te mineralne čestice iz morskih sedimenata i kopnenog porekla.

Ove čestice variraju u bojama, oblicima i veličinama, a njihov raspored zavisi od različitih elemenata. Sluz se obično formira u dubljim slojevima mora, ali se postepeno diže prema površini, a tokom dana ih vetrovi i površinske struje nose prema obali, gde se najčešće skupljaju na zatvorenim prostorima poput plaža.

Iako sluz, kako se navodi, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje kupača, zbog prisutnosti zarobljenih organizama, uključujući i potencijalno patogene, preporučuje se izbegavanje direktnog kontakta.

Prema izveštaju Nacionalnog instituta za biologiju, ovaj fenomen sluzi ove godine nije ograničen samo na slovenačke primorske gradove, već se proteže i preko celog Tršćanskog zaliva i šire na severnom Jadranu.

Prvi zapisi o ovoj pojavi datiraju čak iz 1729. godine, a poslednji put se ovako nešto dogodilo 2018. More bi moglo ostati ovakvo nekoliko dana ili dok bura ne "rastera" sluz, kažu slovenački stručnjaci, prenosi Večernji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading