E, SAD SE STVARNO ZAKUVALO! Rusi sa kopna probili granični bedem MILIONSKOG GRADA! Ukrajinci pred NAJVEĆIM ISPITOM U GODINI

Autor:

Svet

10.05.2024

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o dosad najsnažnijem znaku da Rusija želi da otvori novi front u ratu.

E, SAD SE STVARNO ZAKUVALO! Rusi sa kopna probili granični bedem MILIONSKOG GRADA! Ukrajinci pred NAJVEĆIM ISPITOM U GODINI

Foto: Printscreen/info istok/telegram

Dve godine posle neuspešne prve ofanzive na milionski ukrajinski grad Harkov, Rusi su ponovo u kopnenom proboju.

Ruska vojska od jutros probija metar po metar ukrajinski bedem kod mesta Vovčansk koji je na sat vremena vožnje od Harkova, ali se ipak u neku ruku smatra njegovim, hajde da kažemo predgrađem.

Reč je o dosad najsnažnijem znaku da Rusija želi da otvori novi front u ratu.

Regionalni čelnik Harkova Oleh Sinehubov rekao je da su ruske skupine pokušale da  prodru preko granice, dodajući da "nije izgubljen nijedan metar teritorije".

Međutim, visoki ukrajinski vojni izvor, koji je odbio da bude imenovan, nakon toga je potvrdio da su se ruske snage probile jedan kilometar u Ukrajinu i da nameravaju da potisnu ukrajinske oružane snage čak 10 kilometara unutar Ukrajine. 

Lokalni čelnik grada Vovčanska u blizini granice rekao je da je grad bio pod teškim napadima jutros od ranih sati i da su civili evakuisani.

Već neko vreme se nagađa da ruske snage pripremaju letnju ofanzivu u Ukrajini, čiji cilj bi mogao biti zauzimanje Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini u kojem i dalje živi više od milion ljudi. Ali, ukrajinski vojni čelnici tvrde da Rusija nema resurse za to.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su Rusi gađali Vovčansk navođenim bombama uz podršku tenkova.

Ukrajina je proterala ruske snage iz većeg dela regije Harkov u munjevitoj protivofanzivi 2022. godine. Ruske snage ponovo su u ofanzivi i polako napreduju u južnoj regiji Donjeck.

Kijev upozorava da nedavno jačanje ruskih snaga u blizini regiona Harkov može biti pokazatelj budućeg napada ili pokušaja 'rastezanja' ukrajinske vojske koja se nosi s nestašicom ljudstva i oružja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading