"MRŽNJA PREMA JEVREJIMA"! Izraelci besni kao nikad pre posle namere Međunarodnog suda pravde da se UHAPSI NETANJAHU

Autor:

Svet

20.05.2024

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicioni lider Jair Lapid okarakterisao je saopštenje MKS-a kao ''katastrofu'' i poručio da se nada da će Kongres SAD intervenisati po ovom pitanju

"MRŽNJA PREMA JEVREJIMA"! Izraelci besni kao nikad pre posle namere Međunarodnog suda pravde da se UHAPSI NETANJAHU

Foto: Tanjug/AP

Izraelski lideri osudili su odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da zatraži nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i ministra odrbane Joava Galanta.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotič saopštio je da svi Izraelci treba da se osećaju kao da je protiv njih izdat nalog za hapšenje i pozvao prijateljski nastrojene zemlje da preduzmu akcije za raspuštanje MKS-a.

On je odluku MKS-a nazvao ''predstavom licemerja i mržnje prema Jevrejima'' koje, kako tvrdi, podseća na nacističku propagandu.

Opozicioni lider Jair Lapid okarakterisao je saopštenje MKS-a kao ''katastrofu'' i poručio da se nada da će Kongres SAD intervenisati po ovom pitanju.

Ministar Beni Ganc osudio je odluku MKS-a, nazvavši je "zločinom istorijskih razmera", prenosi Rojters.

''Porediti odlučnost lidera demokratske države da se brane od terora krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) je duboko narušavanje pravde i očigledan moralni bankrot“, poručio je Ganc.

MKS je ranije danas zatražio je nalog za hapšenje Benjamina Netanijahua i Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina, kao i za hapšenje lidera Hamasa.

Glavni tužilac MKS Karim Kan je rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podnete optužnice zbog ''izazivanja istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Lideri Hamasa, Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije se terete za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Goran

20.05.2024 20:48

Šta beše GENOCID?