DOVEDENI ZA VISOKE PLATE I PASOŠE: Rusi masovno regrutuju Kubance za ukrajinski front?

Autor:

Svet

06.05.2024

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija od početka rata u Ukrajini preduzima korake da značajno olakša strancima da dobiju rusko državljanstvo nakon što su proveli određeno vreme u vojsci

DOVEDENI ZA VISOKE PLATE I PASOŠE: Rusi masovno regrutuju Kubance za ukrajinski front?

Foto: Tanjug/AP

Rusija je verovatno regrutovala kubanske državljane da se bore u Ukrajini, prenosi Bi-Bi-Si rezultate svog istraživanja.

Kako se navodi, Kubanci su namamljeni u rusku vojsku visokim platama i pasošima, a u septembru i oktobru 2023. godine su podaci o pasošima oko 200 Kubanaca koji su se navodno pridružili ruskoj vojsci procurili na internetu na proukrajinskoj platformi InformNapalm.

Dokumenti koji su procurili na internetu i medijski izveštaji sugerišu da se Kubancima nude mesečne isplate od oko 2.000 dolara, što je ogromna suma za Kubu, gde je prosečna mesečna plata manja od 25 dolara, navodi BBC.

Rusija od početka rata u Ukrajini preduzima korake da značajno olakša strancima da dobiju rusko državljanstvo nakon što su proveli određeno vreme u vojsci.

Ruski pasoš omogućava putovanje bez viza na 117 destinacija, dok su vlasnici kubanskih pasoša ograničeni na 61. BBC navodi da su podaci o pasošima dobijeni hakovanjem imejlova ruskog vojnog oficira za regrutaciju u Tuli, južno od Moskve, a da je pretraga te medijske kuće na Fejsbuku pokazala da se 31 od imena pomenutih na platformi InformNapalm podudara sa nalozima čiji su vlasnici izgleda u Rusiji ili su povezani sa ruskom vojskom.

Pojedini od njih su, na primer, postavili svoje fotografije u ruskoj vojnoj uniformi ili na lokacijama koje imaju ruske ulične znakove ili na kojima se vide ruske registarske tablice.

Drugi navode Rusiju kao svoje trenutno mesto boravka. Mnogi od tih korisnika Fejsbuka počeli su da objavljuju sadržaje koji se odnose na Rusiju u drugoj polovini 2023. godine, što ukazuje da su tada možda stigli u zemlju, navodi britanski javni servis.

Lokalni medij u gradu Rjazanju u blizini Moskve objavio je da se Kubanci pridružuju ruskoj vojsci i da bi neki od njih želeli da u budućnosti postanu ruski državljani.

Portparol ukrajinske agencije zadužene za ratne zarobljenike Petro Jacenko izjavio je za Bi-Bi-Si da mnogi od stranih vojnika koje regrutuje Rusija dolaze iz zemalja sa niskim prihodima kao što su Kuba, Indija i Nepal, kao i iz afričkih i centralnoazijskih država.

"Svake sedmice zarobimo na frontu do pet osoba iz stranih zemalja", naveo je Jacenko.

Prema njegovim rečima, strani vojnici nisu dobro obučeni i brzo ginu na frontu. Prema istraživanju Bi-Bi-Si-ja, više od 50.000 ruskih vojnika je poginulo u Ukrajini, a prema procenama Ukrajine, broj poginulih ili ranjenih ruskih vojnika je gotovo 500.000.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading