NAGRADA ILI KAZNA? Zalužni otpušten iz vojne službe, poznato čime će se baviti bivši šef ukrajinske vojske

Autor:

Svet

09.05.2024

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenski je 8. februara razrešio Zalužnog sa funkcije glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

NAGRADA ILI KAZNA? Zalužni otpušten iz vojne službe, poznato čime će se baviti bivši šef ukrajinske vojske

Foto: Tanjug/AP, Credit: Handout / AFP / Profimedia

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, potpisao ukaz, kojim je i zvanično otpustio iz vojne službe bivšeg glavnokomandujućeg oružanim snagama Ukrajine, Valerija Zalužnog.

Zalužni je smenjen zbog zdravstvenih tegoba, a zatim ga je ukrajinski predsednik postavio za novog ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji i Severnoj Irskoj.

Ukrajinski mediji prenose da će Zalužnom biti dozvoljeno da nosi vojnu uniformu, iako je razrešen vojnih dužnosti.

Takođe, Zelenski je danas potpisao ukaz o smeni komandanta ukrajinskih snaga za specijalne operacije, Sergeja Lupančuka, koji je na to mesto došao pre oko pola godine.

Na njegovo mesto biće postavljen Aleksandar Trepak.

Zelenski je danas potpisao još jedan ukaz, kojim je izabran novi komandant snaga za podršku Oružanih snaga Ukrajine. U pitanju je Dmitrij Gerega.

Podsetimo, Zelenski je 8. februara razrešio Zalužnog sa funkcije glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, a kako je kasnije saopšteno, on preuzima funkciju ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji.

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Mihail Podoljak, izjavio je za TV kanal Kijev24 da su dogovori već postignuti i da su protokolarne procedure sa britanskom stranom uspešno završene.

Podoljak je istakao da je sve zvanično dogovoreno, te da se očekuje da Zalužni preuzme funkciju ambasadora u narednim nedeljama.

 - Saglasnost je primljena i sve protokolarne procedure Ministarstva spoljnih poslova su urađene. Mislim da je ovo pitanje nedelja, kako bismo dogovorili neke logističke procedure - rekao je Podoljak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading