KOME SAD VEROVATI: Ukrajinci tvrde da je 60 odsto grada pod njihovom kontrolom, Rusi kažu nešto POTPUNO SUPROTNO

Autor:

Svet

20.05.2024

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenjuje se da je najveći problem Ukrajine nakon više od dve godine sukoba nedostatak ljudstva i iscrpljenost

KOME SAD VEROVATI: Ukrajinci tvrde da je 60 odsto grada pod njihovom kontrolom, Rusi kažu nešto POTPUNO SUPROTNO

Foto: Tanjug/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da i dalje kontrolišu oko 60 odsto pograničnog grada Vovčanska u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, koja je poslednjih nedelja pod snažnom ruskom ofanzivom.

''Neprijatelj i dalje pokušava, posebno unutar Vovčanska da potisne ukrajinske oružane snage iz grada. Ukrajinske snage kontrolišu oko 60 odsto teritorije grada, ali to ne znači da su napadi prestali'', rekao je guverner Harkovske oblasti Roman Semenuha.

Rusija je 10. maja pokrenula ofanzivu na Harkovsku oblast, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska zauzela nekoliko naseljenih mesta u toj oblasti, navodi Rojters.

Ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih delova fronta na Harkovski pravac umesto da rasporedi rezervne snage jer ima premalo rezervnih jedinica za raspoređivanje, što sada stvara kritičnu situaciju za vlasti u Kijevu.

Procenjuje se da je najveći problem Ukrajine nakon više od dve godine sukoba nedostatak ljudstva i iscrpljenost.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je saučešće porodicama poginulih i povređenih u ruskom raketnom napadu na civilni objekat u harkovskom okrugu.

"Samo danas, kao rezultat jednog od granatiranja u oblasti Harkova, 16 ljudi je povređeno, a petoro ubijeno. Moje saučešće njihovim najbližima", napisao je Zelenski na Fejsbuku, preneo je Ukrinform.

On je rekao da su rakete, bombe i artiljerija jedino što Rusiji omogućava da nastavi agresiju.

"Svet može da stavi tačku na ruski teror. Da bi se to postiglo, mora se prevazići nedostatak političke volje među liderima. Dva Patriota za Harkov će suštinski promeniti situaciju", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, sistemi protivvazdušne odbrane u drugim gradovima Ukrajine, kao i dovoljna podrška ukrajinskim ratnicima na frontu, obezbediće poraz "ruskog terora".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading