DESNIČARI SE OKUPILI U PRESTONICI: Dve poruke sa skupa svet neće dočekati sa oduševljenjem

Autor:

Svet

20.05.2024

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupu su prisustvovali neki od vodećih svetskih političara, uključujući i predsednike i premijere

DESNIČARI SE OKUPILI U PRESTONICI: Dve poruke sa skupa svet neće dočekati sa oduševljenjem

Foto: Tanjug/Frank Hammerschmidt/dpa via AP

Evropski lideri krajnje desnice okupili su se u nedelju u Madridu, tri nedelje uoči izbora za Evropski parlament, a kako bi se dogovorili o borbi protiv socijalizma i "masovne ilegalne migracije".

Među okupljenim liderima krajnje desnice bili su francuska desničarka marin Le Pen, mađarski premijer Viktor Orban, Italijanka Đorđa Meloni, Portugalac Andre Ventura, prenosi Gardijan.

Događaju su prisustvovali Argentinac Havijer Mileji, čileanski desničar Žoze Antonio Kast, izraelski ministar Amičai Čikli, dok su američku tvrdu desnicu predstavljali Met Šlap, saveznik bivšeg predsednika Donalda Trampa koji predsedava američkom konzervativnom unijom, i Rodžer Severino, potpredsednik konzervativne fondacije Heritidž.

Skup pod nazivom "velika patriotska konvencija" organizovala je španska krajnje desničarska partija Voks.

U video poruci Orban je poručio da je vreme "da patriote okupiraju Brisel" i dodao da se u sedištu EU "oslobađa masovna ilegalna migracija" i "truju deca rodnom propagandom".

Meloni, koja je takođe učestvovala na skupu putem video linka pozvala je evropske krajnje desničarske stranke da rade zajedno dok se građani EU pripremaju za izlazak na birališta.

"Vreme je da se mobilišemo, da izađemo na ulice. Vreme je za podizanje uloga, naša je dužnost da se borimo do poslednjeg dana", rekla je ona.

Lider Voks-a Santjago Abaskal pozvao je istomišljenike širom sveta da razbiju pretnju koju predstavlja levica.

"Iako svi branimo naš nacionalni suverenitet, takođe znamo da to ne možemo sami", rekao je on pred više od 10.000 okupljenih u areni Vistalegre u španskoj prestonici i dodao da smo suočeni sa globalizmom i da mora da se odgovori na to globalnim savezom koji će "braniti zdrav razum".

Marin Le Pen, čija stranka "Nacionalno okupljanje" vodi u anketama u Francuskoj, rekla je da zna da može da računa na Voksovu podršku u Evropskom parlamentu da "počne da preorijentiše" EU.

Argentinski predsednik Havijer Milej rekao je da globalne elite ne razumeju koliko destruktivno može biti sprovođenje socijalističkih ideja jer su predaleko od svega toga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading