BIO U "RATU" SA EU, DOGOVARAO PRODAJE ORUŽJA RUSIMA: Ko je Mohamad Mokber, novi predsednik Irana koji stupa na dužnost u NAJTEŽEM TRENUTKU

Autor:

Svet

20.05.2024

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogibija Ibrahima Raisija i dani žalosti u Iranu okrenuće političke prilike za 180 stepeni u ovoj zemlji, pošto najvažniju dužnost u zemlji preuzima novo lice

BIO U "RATU" SA EU, DOGOVARAO PRODAJE ORUŽJA RUSIMA: Ko je Mohamad Mokber, novi predsednik Irana koji stupa na dužnost u NAJTEŽEM TRENUTKU

Foto: Credit: IPO / Zuma Press / Profimedia

Mohamad Mokber.

To je ime i prezime osobe kojoj će pripasti dužnost novog predsednika Irana nakon tragedije koja se dogodila u nedelju u planinama, na 600 kilometara od Azerbejdžana.

Tri helikoptera vraćala su se ka Teheranu kada su ih loši vremenski uslovi primorali na promenu rute i tom prilikom, jedna od letelica, ona najvažnija sa predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem srušila se usred nedođije. 

Predsednik je poginuo, a novi će biti Mokber. Ko je ta osoba i zašto recimo Vladimir Putin neće imati ništa protiv da on vodi Iran?

Mohamad Mokber je 2010. godine sankcionisan od Evropske unije zbog navodne umešanosti u "aktivnosti nuklearnih i balističkih projektila", ali je s te liste skinut dve godine kasnije

Nakon što je Teheran potvrdio smrt Ibrahima Raisija, predsednika Irana, koji je poginuo u padu helikoptera, pretpostavlja se da će na njegovo mesto privremeno zasesti Mohamad Mokber (59).

Mokber je blizak vrhovnom vođi Irana, Aliju Hameneiju, koji ga je potvrdio za privremenog šefa izvršne vlasti u državi. 

"Mokber će upravljati izvršnom granom i dužan je s čelnicima zakonodavne i sudske grane dogovoriti izbore za novog predsednika unutar najviše 50 dana", rekao je Hamenei.

Mokber je rođen 1. rujna 1955., a na funkciju potpredsednika došao je 2021. godine, zajedno s Raisijem, koji je tada postao predsednik.

Bio je deo tima iranskih zvaničnika koji su u oktobru prošle godine posetili Moskvu i dogovorili isporuku bespilotnih letelica i raketa zemlja-zemlja ruskoj vojsci, rekli su izvori za Reuters.

Pre nego što je postao potpredsednik bio je i na čelu Setada, investicionog fonda povezanog s vrhovnim vođom Irana, što oslikava njegovu bliskost s Hameneijem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading