NEBOJŠA ČOVIĆ STIGAO ĐOKOVIĆEV REKORD: Predsednik Crvene zvezde ima neverovatnu zbirku trofeja, evo i koliko njih je čine

Autor:

Sport

20.05.2024

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelniku crveno-belih pehar namenjen osvajaču AdmiralBet ABA lige upotpunio impresivnu kolekciju.

NEBOJŠA ČOVIĆ STIGAO ĐOKOVIĆEV REKORD: Predsednik Crvene zvezde ima neverovatnu zbirku trofeja, evo i koliko njih je čine

Foto: KK Crvena zvezda/X

Košarkaši Crvene zvezde nastavili su dominaciju nad Partizanom i ponovo postali vladari Jadrana. Izabranici Janisa Sferopulosa "ometlali" su crno-bele u finanoj seriji AdmiralBet ABA lige, a pobeda od 82:76 za konačnih 3-0 u seriji izvojevana je u grotlu koje su grobari napravili u Areni. Bila je to šesta pobeda grčkog trenera nad Željkom Obradovićem ove sezone, što je uspeh kakvim niko drugi ne može da se pohvali.

Republika

Foto: Starsport

Vladari Jadrana: Košarkaši Zvezde

Upravo je dovođenje Grka bilo možda i ključan potez koji je rukovodstvo Zvezde povuklo. Crveno-beli su se zahvalili trofejnom Dušku Ivanoviću usred sezone i doveli stranca koji nije poznavao ni hemiju unutar kluba ni prilike u srpskoj i regionalnoj košarci. Mnogi su taj potez osporavali, ali je rukovodstvo crveno-belih na čelu sa predsednikom kluba Nebojšom Čovićem istrajalo i dokazalo da su uradili pravu stvar.

I sve ovo navedeno ne bi moglo upravo bez svetranog vetra u leđa, koji su igrači i stručni štab, osim od delija, dobili od uprave Zvezde. U inat onima koji su tvrdili da u crveno-belom gnezdu postoji razdor, čelnici kluba sa Malog Kalemegdana su još jednom potvrdili da zajedništvo može da prevaziđe sve nedaće. Tako su predsednik kluba Nebojša Čović i predsednik Upravnog odbora Željko Drčelić još jednom odvezli crveno-beli karavan do trofeja, drugog ove sezone posle osvajanja Kupa Radivoja Koraća, pa je sada za tripletu ostalo još da se osvoji titula u Košarkaškoj ligi Srbije.

Republika

Foto: Starsport

Šampionski tandem: Željko Drčelić i Nebojša Čović

Na ovaj način je Nebojša Čović još jednom potvrdio da je sinonim za Zvezdine trofeje jer mu je ovo čak 24. otkako je došao u Zvezdu, odnosno, zanimljivosti radi, može se reći da je stigao Novaka Đokovića, bar kada su njegovi grend slem trofeji u pitanju. Ova 24 trofeja Čovića čine najuspešnijim sportskim funkcionerom u istoriji kluba. Naime, predsedniku Zvezde ovo je sedmi pehar u AdmiralBet ABA ligi, osam ih ima u KLS, osam u Kupu Radivoja Koraća, a jedan u ABA Superkupu. Upravo ove brojke za Čovića, koji je mnogo puta bio osporavan, dokazuju da je jedan od najboljih košarkaških funkcionera u Evropi, a sportski uspeh i finansijska konsolidacija kluba su njegova zasluga.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Magičnih 24: Novak sa peharom US opena

Podsetimo, Nebojša Čović preuzeo je rukovođenje košarkaškim klubom Crvena zvezda u situaciji kada je klub bio na najnižim granama u istoriji. Klub je bio pred gašenjem, skidani su koševi sa Malog Kalemegdana, a činilo se da nema spasa. Leta 2011. godine Čović je postao predsednik KK Crvena zvezda, a preuzeo je na sebe obavezu da reši dugovanja koja su iznosila 13 miliona evra.

Republika

Foto: Starsport

Čović sa peharom Kupa Radivoja Koraća

Usledili su drastični koraci, a posrnuli gigant morao je da se spasi propadanja. Rešenje je bilo sporazum sa FMP. Novi klub zvao se Crvena zvezda Beograd, a sve titule osvojene u tom periodu išle su Crvenoj zvezdi. Ovo je dalo prostora da se odradi UPPR i da se vraća novac bivšim trenerima, igračima, zaposlenima,bankama i državi.

Sporazum je uspešno okončan pred sezonu 2015/2016, a tako je i zvanično okončana saradnja Zvezde i FMP, u okviru koje su crveno-beli prvi put osvojili regionalnu AdmiralBet ABA ligu, postali šamponi države nakon 17 godina, te se vratili u Evroligu posle više od 15 godina odsustva.

Dugovi su vraćeni, a rezultat nije izostao, naprotiv. Krenuo je uspon kluba sa Malog Kalemegdana koji i dan danas traje, a za više od decenije osovojeno je pregršt trofeja. Klub je stabilan učesnik Evrolige, koja je i za  sledeći godinu obezbeđena osvajanje Jadrana, a ambicije su da se i u Evropi napadne trofej jednog dana.

 

ČOVIĆEVI TROFEJI SA ZVEZDOM

Košarkaška liga Srbije - 8 trofeja (2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022, 2023)

AdmiralBet ABA liga - 7 trofeja (2015, 2016, 2017, 2019, 2021, 2022, 2024)

Kup Radivoja Koraća - 8 trofeja (2013, 2014, 2015, 2017, 2021, 2022, 2023, 2024)

ABA Superkup - 1 trofej (2018)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
mara

20.05.2024 19:06

Ovaj covek je zlo nevidjeno, lazov, lopov, falsifikator, muljator... Kosarku je unistio i razlog lose karme zvezde!! Dno dna ....