U TOKU JE JEDNA OD NAJVEĆIH OPERACIJA OD POČETAKA RATA U UKRAJINI: Evo zašto su Rusi baš tamo krenuli u ofanzivu!

Autor:

Svet

15.10.2023

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinci su evakuisali delove grada, ali deo stanovništva ne želi napustiti domove, iako su im rekli da ove zime neće moći da im osiguraju grijanje.

U TOKU JE JEDNA OD NAJVEĆIH OPERACIJA OD POČETAKA RATA U UKRAJINI: Evo zašto su Rusi baš tamo krenuli u ofanzivu!

Foto: Ap photo

Od 10. oktobra traju napadi ruske vojske na grad Avdijivku, tzv. vrata Donjecka, ali uprkos velikim naporima, prema američkom Institutu za proučavanje rata (ISW), nisu zabeležili veći prodor.

Zanimljivo je da ovaj pokušaj osvajanja Avdijivke i ruski vojni analitičari smatraju jednom od najvećih ruskih operacija od početka agresije. Rusi pre početka zime, a temperature na tom području mogu već biti ispod nule, žele postići značajniji uspeh i koliko-toliko kompenzivati neuspehe na južnom bojištu kod Zaporožja i prema Melitopolju, prenosi Jutarnji.

Ukrajinska letnja protivofanziva nije ostvarila očekivanja, ali je ipak rezultirala pomacima na zaporoškom ratištu prema Azovskom moru. A kako su i Ukrajinci intenzivirali napade na tom području, uglavnom prema važnom strateškom čvorištu Tokmaku, Rusi su napadom na Avdijivku želeli da rasterete taj deo ratišta, ali i pokušati udaljiti ukrajinske snage od Donjecka koji je i dalje u dometu njihove artiljerije.

Avdijivka je, naime, predgrađe Donjecka. Uprkos tome Rusi nisu uspeli, iako su navodno potisnuli ukrajinsku odbranu na 4,5 km, u nameri da okruže Avdijivku i pod kontrolu stave puteve i prugu koja vodi do grada, kako bi im presekli dostavu ljudstva i oružja.

Foto: Ap photo

 

Nisu uspeli da uzmu ni koksaru u Avdijivku kao najvažniji strateški objekt u gradu koji bi im omogućio da na puškometu imaju sve komunikacijske pravce u okolini. Ukrajinci su evakuisali delove grada, ali deo stanovništva ne želi napustiti domove, premda su u Kijevu objavili da ove zime neće moći građanima da osiguraju granje.

Prema ukrajinskim izvorima, iako je na tom delu ratišta angažovano mnogo ruskih vojnika i tehnike, ipak moraju paziti da ne oslabe odbranu na drugim područjima.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading